Home Култура 12 анимационни филма, базирани на български стихове представят тази вечер в MOVE.BG

12 анимационни филма, базирани на български стихове представят тази вечер в MOVE.BG

12 анимационни филма, базирани на български стихове представят тази вечер в MOVE.BG
снимка: фейсбук

Днес – 23 февруари от 18:30 ч. MOVE.BG ще бъде домакин на изложбата „Щрих и Стих — поезия в анимация”. Серия от кратки поетични филми, които претворяват литературните стихове чрез разнообразни анимационни похвати, ще бъдат представени на откриването на изложбата, която може да бъде разгледана до 18 март.

Идеята за проекта е на Весела Данчева, директор на Компот Колектив. Режисьорите на 12-те филма сами избират художествения текст, по който създават анимациите, сами избират и стилa на анимация. Този подход прави филмите уникални, разнолики и със силен индивидуален почерк. Изобразителните техники на изпълнение на филмите са изключително разнообразни – от рисувана анимация, ротоскопиране, рисунка с туш до изрезка под камера и пластилинова анимация.

По време на изложбата ще можете да се сдобиете и с уникалните флип-книжки, които придружават всеки от 12-те филма. Те са своеобразен ретро жест към историята на киното.

Поетите, чиито стихове са отправна точка за режисьорите в колекцията, са Димитър Воев, Георги Господинов, Марин Бодаков, Мария Донева, Петър Чухов, Анамария Коева, Калоян Праматаров, Дилян Еленков, Стефан Иванов, Стефан Икога. А авторския прочит и кино интрепретация на филмите са дело на режисьорите Иван Богданов на „Млекарката”, Аспарух Петров на „Малко сутрешно престъпление”, Борис Десподов на „Одеонъ”, Милен Витанов на „Естествен роман в 8 глави”, Йоана Александрова на „Плитка вена”, Далибор Райнингер на „Последният ден”, Весела Данчева на „Любов по време на туризъм”, Петя Златева на „Задачи за деня”, Наталия Атанасова на „Екзистенциално”, Борис Праматаров на „Постиндъстриал”, Ина Николова на „Над нещата” и Дмитрий Ягодин на „100% настроение”.

Изложбата ще гостува в пространството на MOVE.BG до 18-ти март. Може да бъде разгледана всеки делничен ден от 10:00 часа до 18:00 часа. Приходите от продажбите на придружаващите материали се събират за развитието на нови авторски късометражни филми и откриването на нови таланти.

Събитието е част от „Решения за България: Култура“ – програмата на MOVE.BG в подкрепа на авангардните артисти на Новото време и на иновативните културни проекти и инициативи.

Допускат само хора със зелени сертификати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here