spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 08:01:49

Алея в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев, на 12 март гледаме филма за него

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Предложение за именуване на алея „Димитър Воев“ в Борисовата градина е постъпило в Столичния общински съвет (СОС). Предложението е внесено от инициативен комитет, представил подписка подкрепена от над 200 души.

Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в СОС, единодушно се застъпва за проекта.

Димитър Воев е един от символите на контра-културата в България. Поет, музикант и авангарден творец, той оставя следа в българското изкуство. През 2022 г. се навършват 30 години от смъртта му.

„Убедена съм, че за града ни именуването на тази алея в Борисовата градина, там, където са разположени бюст паметниците и на творци, и на революционери, е много подходящо място в памет на Димитър Воев“, каза председателят на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева.

Димитър Воев е роден в София на 21 май 1965 година. През 80-те години на ХХ век той се превръща в символ на бунтарския дух. През 1984 г. заедно с Георги Маринов създават джаз дуета „Воцек“, който след присъединяването на Пенчо Попов се трансформира в група „Воцек и Чугра“. През 1985 г. Воев и Васил Гюров основават първата пост пънк банда в България – „Кале“. Две години по-късно, на първата си публична изява на първия софийски рок фестивал, групата е цензурирана и свалена от сцената след третата им песен поради неприемлив за организаторите текст. През 1987 г. Димитър Воев основава групата „Нова генерация“. През 1991 г. той е инициатор на Еко рок фест „Спасете Русе“. „Нова генерация“ и още 20 рок групи от страната и чужбина, в знак на протест срещу обгазяването на града, блокират Дунав мост с 24-часов концерт. През 1992 г., само на 27 години, Димитър Воев си отива от нашия свят.

Алеята в Борисовата градина, предложена да носи неговото име, започва от стадион „Българска армия“, преминава зад Лятната сцена на парка, пред детската площадка „Слона“ и стига до алеята, успоредна на бул. „Цариградско шосе“.

Предстои предложението да бъде гласувано на заседание на Столичния общински съвет.

Довечера е премиерата на документалния филм „Воев“, част от София Филм Фест. Прожекцията ще се състои в 20:30 в кино Люмиер.

Повече за филма можете да прочетете ТУК.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Дарина Шопова
Дарина Шоповаhttp://www.cultureone.bg
Дарина Шопова е родена в София на 13.11.1987г. /паднало се е петък 13 и винаги този ден й носи късмет/. От три годишна съчинява истории и стихове. Майка е на две момиченца. Автор на сценарии, стихове, разкази, реклами, корпоративни и вайръл видеа, филми и ПР кампании. Занимава се с литература, кино и телевизия. Има награди и грамоти от литературни и сценарни конкурси. Заедно с това, участва в литературни четения, творчески академии и семинари. Завършва магистратура „Филмово и телевизионно изкуство“ в Нов български университет. Завършила е бакалавър „Масови комуникации“ в Нов български университет. Преди това е завършила Текстилен техникум и Бизнес колеж. Вярва в силата на усмивката и добротата!
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here