Home Музика и танци Ансамбъл „Филип Кутев“ стартира национално турне

Ансамбъл „Филип Кутев“ стартира национално турне

Ансамбъл „Филип Кутев“ стартира национално турне
Ансамбъл "Филип Кутев", снимка В. Балевска

Както вече писахме, фолклорният ансамбъл „Филип Кутев“ отпразнува своята 70-годишнина през февруари, изнасяйки три емблематични концерта в зала 1 на НДК пред многобройна публика.

Честването ще продължи и през следващите месеци с национално турне. На 7 април ансамбълът ще гостува в Шумен, още на следващия ден ще играе във Велико Търново,  а на 9 април ще зарадва почитателите си в Русе. През юни и септември концерти ще бъдат изнесени в Добрич, Варна, Бургас, Хасково, Сандански и Пловдив.

Ансамбъл „Филип Кутев“, снимка В. Балевска

В турнето ще се включат и местни професионални или самодейни състави.

„Филип Кутев“ е единственият ансамбъл, който вече 70 години съхранява и популяризира българския фолклор така успешно, изнасяйки над 7000 концерта не само в страната, но и в Европа, Азия, Африка и Америка.

Ансамбъл „Филип Кутев“, снимка В. Балевска

След концертите в НДК от ансамбъла сърдечно благодариха на хореографа Ивайло Иванов, на диригента Георги Генов и хора, на концертмайстора Костадин Атанасов, на организаторите и всички, които взеха участие в подготовката на концертите, като написаха във фейсбук:

Скъпи приятели!

Отбелязахме своята 70 годишнина по грандиозен и неповторим начин в три поредни вечери в препълнената зала 1 на НДК, пред многобройните, пламенни почитатели, чиято емоция допринесе за създаването на славно събитие, което не се е случвало в такъв мащаб след демократичните промени от 1989 г. Трите поредни концерта създадоха истински бляскав фолклорен фурор, чрез който всички ние се потопихме в българските музикални, танцови и песенни традиции, и който генерира у нас чувство на гордост, че сме българи с богато културно наследство и силни корени. И в трите вечери ни заливаше нестихваща творческа енергия, благодарение на вас – нашите почитатели. Благодарим за подкрепата на президентската институция, под чийто патронаж се проведоха юбилейните концерти, както и на всички, които станаха част от монументалната и епична фолклорна трилогия – на внушителните гласове, на виртуозните музиканти и на магнетичните танцьори от Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here