Home Музика и танци Аржентинският диригент Хосе Кура отново гостува в България, ще дирижира „Ернани” в НДК

Аржентинският диригент Хосе Кура отново гостува в България, ще дирижира „Ернани” в НДК

Аржентинският диригент Хосе Кура отново гостува в България, ще дирижира „Ернани” в НДК
Снимка: Фейсбук

На 18 март от 19 ч. в Зала 1 на НДК Държавна опера – Русе ще представи една от най-играните опери на Джузепе Верди – „Ернани”. Постановката е на Орлин Анастасов, а на диригентския пулт ще се качи Хосе Кура, който за трети път гостува в България. Той участва в оперния фестивал „Opera Open” в Пловдив през 2019 и 2021 г.

Първата му изява на сцената на Античния театър е като певец в една от коронните му роли – на Отело в едноименната опера от Верди. Тогава артистът се запознава с Камен Чанев и две години по-късно отново се връща в стария град, за да почете паметта на своя приятел с концертно изпълнение на операта от Пучини „Манон Леско”. Камен Чанев си отиде от този свят през 2020 г. В спектакъла участва и съпругата на българския тенор – Таня Иванова, с която Кура си партнира.

Тази година Хосе Кура се връща отново, но като диригент по покана на Русенската опера. На сцената ще чуем солистите: Петър Костов, Борис Луков, Венцеслав Анастасов, Александър Крунев, Момчил Миланов, Емил Желев, Иван Пенчев, Стоян Стоянджов, Цветелина Василева, Владислава Гарвалова, Нели Петкова, а също и оркестъра на Държавна опера-Русе и Смесен хор „Дунавски звуци“.

Билети за събитието можете да закупите тук.

Previous article 32 години без вдъхновяващия графити артист Кийт Харинг
Next article 14-ти фестивал на българското кино ще се проведе в Прага
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here