Home Настолна книга Ателие по превод с награден фонд 1000 лв организира фондация „Елизабет Костова“

Ателие по превод с награден фонд 1000 лв организира фондация „Елизабет Костова“

Ателие по превод с награден фонд 1000 лв организира фондация „Елизабет Костова“

И тази година фондация „Елизабет Костова“ организира своето „Ателие по превод“. То ще се проведе от 31 май – 2 юни, като част от ателиетата ще бъдат присъствени (в София), а останалите ще са виртуални.

Тазгодишното издание ще включи уъркшопове по превод от английски на български език на проза, поезия и драма, превод на художествена литература от български на английски език, както и преводачески слам, отворен за публика.

Една от основните теми ще бъде преводът на африкански автори, в памет на миналогодишния победител в конкурса за награда “Кръстан Дянков” – Стефан Аврамов. В края на Ателието един от преводачите ще получи стипендия в размер на 1000 лева на името на Стефан Аврамов, който  бе удостоен посмъртно с  наградата “Кръстан Дянков” през 2021 г. за превода си на книгата “Черен леопард, червен вълк” на Марлон Джеймс. Стипендията “Стефан Аврамов” ще бъде връчена за превод на едно от произведенията, по които ще се работи по време на Ателието. Стипендията се финансира от наградния фонд на наградата “Кръстан Дянков”, както и от Виктор Върбанов и ще се осигурява в рамките на пет поредни години за превод на творби от африкански автори.

Фондация „Елизабет Костова“

Стипендията “Стефан Аврамов” ще бъде отворена единствено за участниците в ателието, като критериите за връчването ѝ ще бъдат споделени с всички кандидати за участие в ателието. Кандидатите трябва предварително да посочат желанието си да участват и в конкурсната форма.

Формуляр за кандидатстване за уъркшоповете можете да намерите тук. Срокът за кандидатстване е 14 април, 2022 г. (четвъртък). Кандидатурата изисква превод на откъс от книгата “Кинту” на Дженифър Нансубуга Макумби, който може да бъде изтеглен от тук.

Фондация „Елизабет Костова“ е неправителствена организация, създадена, за да поощрява развитието на съвременната българска литература и на българските писатели. Основните цели на фондацията са да подкрепя преподаването и професионализацията на творческото писане в България; да окуражава, предизвиква и публикува талантливи писатели; да създава контакти между български, американски и английски автори; да подпомага обучението на англоговорящи преводачи на съвременна българска литература; да подкрепя публикуването на български писатели на английски език; да популяризира и развива четенето на български писатели в България и чужбина.

Ежегодно фондацията организира семинари и конкурси по творческо писане, публични четения и лекции върху литературата като занаят, раздава награди и стипендии за превод и реализира проекти, които насърчават както връзките между самите български писатели, така и контактите им с техните колеги по света.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here