spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 06:01:55

Балет „Арабеск” с нов спектакъл по мотиви от „Пигмалион”

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Балет „Арабеск” отново изненадва зрителите с нестандартните си търсения, този път с авторски спектакъл по мотиви на култовата пиеса на Жан-Жак Русо – „Пигмалион”.

„Ефектът Галатея” ще бъде представен на 17 и 23 февруари 2022 г. на сцената на Музикалния театър. Спектакълът развива познатата тема за скулптора Пигмалион, който извайва Галатея и се влюбва в нея, запленен от красотата на собственото си произведение. Това е своеобразно изследване на личността на твореца и образа, който той създава като отражение на неговата същност. И подобно огледало, винаги реално и точно, Пигмалион се оглежда в произведението, за да види себе си.

Спектакълът съчетава творческата инвенция изцяло на български артисти, за да се въплъти в телата на танцьорите. Хореографията е дело на Боряна Сечанова, която от дълги години работи с балета и е пряко свързана с неговото успешно развитие. Пеньо Пирозов – солист на Музикалния театър – този път влиза в малко по-различна роля, за да създаде визуализацията на сценичния проект. Художественото осветление е поверено на Георги Буюклиев, така че може да се очаква майсторство и уникална внушителност.

Интересно е да се види как различните форми на изкуството – музика, танц, скулптура влизат в хармонично взаимодействие и разкриват така многопластовата психологическа картина, развиваща се в съзнанието на Пигмалион. И всичко това на езика на танца. Боряна Сечанова не веднъж е показвала, че за тялото няма нищо невъзможно и движенията могат да бъдат толкова красноречиви, колкото понякога дори думите не могат.

Музиката за спектакъла е на композитора Петър Дундаков, който за трети път работи с „Арабеск” по проект на Боряна Сечанова. „За мен винаги е предизвикателство и удоволствие да работим заедно. И в трите спектакъла протагонисти са образите на жени. В първия това беше Кармен и фокусът беше върху женствеността. Във втория – това е Пандора и чуването на женския глас. Сега това е Галатея. Спектакълът е свързан с времето, в което живеем и сблъсъка между технологии и натура. Музиката е също среща на електронната и акустичната звучност. Идеята ми е не просто да илюстрирам, а да създам звуков свят, в който движението и хореографията да могат да оживяват“, споделя Дундаков.

Главните роли ще бъдат изпълнени от: Виктория Петрова, Стефан Вучов, Даниела Иванова, Константина Ханджиева и Васил Дипчиков. Сценографията е на Венелин Шурелов, а костюмите – на Адрияна Найденова.

Билети за спектакъла можете да закупите тук.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here