Home Музика и танци Балетни звезди събират средства за пострадалите в Украйна, организират гала в лондонския Колизеум

Балетни звезди събират средства за пострадалите в Украйна, организират гала в лондонския Колизеум

Балетни звезди събират средства за пострадалите в Украйна, организират гала в лондонския Колизеум
снимка: Иван Путров

Румънската балерина Алина Кожокару и украинския балетист Иван Путров, солисти на Кралския балет в Лондон, обявиха организирането на специална гала, чрез която ще съберат хуманитарни средства за пострадалите жители на Украйна. Събитието ще се проведе на 19 март в Лондонския Колизеум.

Международни балетни звезди от Кралския балет в „Ковънт Гардън“, Националния английски балет и балета на Парижката опера ще участват в благотворителна гала в Лондон. „Танц за Украйна“, както е озаглавен спектакъла, се ръководи от Алина и Иван, които заедно са изучавали майсторството на танцовото изкуство в Киев, преди да се присъединят към Кралския балет.

снимка: Иван Путров

Путров споделя: „Тази гала означава заемане на позиция за човешките ценности. Нашето единство укрепва посланието. Участието на всеки ще помогне на човек като него, оказал се в тежки обстоятелства поради насилието на войната. Танцът, музиката и изкуството движат света, а не насилието. Тъй като ние, артистите притежаваме тази дарба – трябва да я използваме.”

В галата ще вземе участие и известната руска балерина Наталия Осипова, която отдавна танцува в Кралския балет. По повод войната тя сподели: „Нищо не може да оправдае войната. Човешкият живот е най-ценен, всеки човек е целият свят. През колко ужаси са преминали хората на земята… и сега в 21-ви век хуманизмът трябва да бъде опора за света. Аз съм против войната.“

Ще танцува и Катя Ханюкова, която избяга от Киев по време на размириците през 2014 г., за да се присъединят към Английския национален балет.

Според руската примабалерина Олга Смирнова „всеки руснак има поне един приятел или роднина в Украйна“. Смирнова е солистка в „Болшой театър“. В Телеграм тя сподели: „С всяка фибра на тялото си съм против войната.“ Нейната баба е от Украйна и Смирнова се чувства четвърт украинка, допълни още тя.

Кожокару сподели: „Думите могат да предложат малко пред лицето на такова страдание и загубата на невинни човешки животи. Но изкуството, любовта и човечеството имат силата да вдъхновяват и дори да лекуват. В този дух ще се обединим, за да танцуваме и да предложим каквато можем.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here