Home Киноман Българинът Благовест Ахилов е номиниран за канадските Оскари

Българинът Благовест Ахилов е номиниран за канадските Оскари

Българинът Благовест Ахилов е номиниран за канадските Оскари
Филмова награда

След 11 номинации за американските телевизионни награди „Еми“, българинът Благовест Ахилов е номиниран и за престижните Канадските екранни награди, наричани канадските „Оскари“ или „Еми“.

Това става ясно от списъка с номинациите, обявен преди дни от Академията за канадско кино и телевизия, като новината бе потвърдена и лично от Ахилов за БТА.

Номинацията на Академията за канадско кино и телевизия е за звуков монтаж на филма „DinoDana: TheMovie”. За работата си във филма, Ахилов споделя: „Режисьорът искаше да изразим всички нюанси в чувствата на динозаврите от филма“.

Канадските екранни награди отличават артистичните и технически постижения във филмовата индустрия и продукции на англоезичната телевизия и електронните медии. Победителите ще бъдат обявени в началото на април.

Благовест Ахилов

Благовест Ахилов е роден в България в семейство на артисти – майка му Яна Ахилова е преподавател по пиано, а баща му Александър Ахилов е художник и визуален артист. Дядото Борислав Владиков е поет, прозаик, публицист, драматург, общественик, издател, член на СБП и автор на редица поетични и прозаични книги.

Благовест не крие тъгата си по скорошната му кончина:

„Дядо ми има огромно влияние в живота ми, научи ме на много неща за родината, историята и наследството.“

Когато Благ е на 4 години и половина, той заминава с родителите си за Лондон, а пет години по-късно семейството се установява в Канада, където са вече 26 години. Завършва висшето си образование в университета „Фул сейл“ във Флорида, САЩ. В Канада започва работа като звуков инженер в компанията „Синкинг шип“. Негови творби са излъчени по CBC, PBS, TVO, Netflix и Amazon, както и в кината.

В момента работи на свободна практика за няколко различни компании в областта на телевизията, филмите и рекламата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here