Home Киноман Берлинале 2022: Испанската сладко-горчива драма „Алкарас“ спечели „Златна мечка“

Берлинале 2022: Испанската сладко-горчива драма „Алкарас“ спечели „Златна мечка“

Берлинале 2022: Испанската сладко-горчива драма „Алкарас“ спечели „Златна мечка“
berlinale.de

Филмът „Алкарас“ на младата режисьорка Карла Симон бе удостоен с награда „Златна мечка“ на 72-ото издание на международния кинофестивал в Берлин.

Сладко-горчива драма. Така определиха критиците филмовата история с биографични елементи, която разказва за семейство фермери, които се борят с предизвикателствата на времето, в което живеят.

Карла Симон

36-годишната Карла Симон посвети наградата на семейството си: „Без тях и близостта ми с този свят нямаше да мога да разкажа тази история“.

 „Това е филм за семейните отношения, за напреженията между поколенията, за ролите на хората от различни полове и за единството във времена на криза“, пише тя в представянето на филма си. „Това е отражение на нуждата от адаптация, когато показваме последните дни на един свят, чиито обитатели са смятали за вечен“, споделя Симон.

Карла Симон е родена в Барселона. Когато е на шест години, губи и двамата си родители и заживява със семейството на чичо си. Дебютният ѝ филм „Лято 1993“ е номиниран за най-добър чуждестранен филм на 90-те награди Оскар.

Берлинале 2022

Награда „Сребърната мечка“ получиха Клер Дени за режисурата на „Двете страни на острието“ (Франция), Лайла Щилер за сценария на „Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш“ (Германия, Франция) и Мелтем Каптан за главна роля.

За изключителен творчески принос бяха удостоени Рити Пан и Сарит Манг за „Всичко ще бъде наред“ (Франция, Камбоджа). 

„Роба от скъпоценни камъни“ на Наталия Лопес Гаярдо бе удостоена с наградата на журито. С голямата награда на журито „Сребърна мечка“ бе отличен „Филмът на романиста“ (Република Корея) на режисьора Хонг Сангсу, съобщава БТА.

Награда „Златна мечка“ за най-добър късометражен филм взе „Капан“ на Анастасия Вебер (Русия).

В тазгодишното издание на кинофестивала, което се проведе присъствено, участваха 18 филма от 15 страни.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here