Home Музика и танци “Болшой театър” и “Мариински” скоро могат да останат без балетни солисти

“Болшой театър” и “Мариински” скоро могат да останат без балетни солисти

“Болшой театър” и “Мариински” скоро могат да останат без балетни солисти

Няколко балетни звезди напуснаха най-големите руски театри – “Болшой” в Москва и “Мариински” в Санкт Петербург, потресени от действията на Русия срещу Украйна, пишат от БТА.

Всички те обаче, не са руснаци – Джакопо Тиси е 27-годишен италиански балетист, който е на договор в “Болшой”. По случая той споделя: „Шокиран съм от тази ситуация, която ни връхлетя ненадейно и честно казано, мисля, че не мога да продължа кариерата си в Москва“, написа той в Инстаграм. „Никоя война не може да бъде оправдана. Никога. И винаги ще бъда срещу каквото и да било насилие“.

Давид Мота Соарес, който също беше солист в „Болшой“, е дошъл от Бразилия специално, за да учи в легендарната балетна школа на „Болшой“, още когато е само на 12-годишна възраст. Той също напуска театъра в знак на съпричастност към украинския народ.

Премиер-балетистът на „Мариински“ Ксандър Периш пък е британец. В своя Инстаграм профил той написа: „Скъпи приятели и последователи, тази вечер трябваше да играя „Жизел“ в „Мариинския театър“, но вместо това, поради ужасната криза, взех трудното решение да напусна Русия, поне докато дойде мир. Сърцето ми е с хората на Украйна.“

Различната националност на звездите прави изборът им много по-лесен – те винаги могат да се върнат в родната си страна и да намерят сцена, на която да играят.

Не може да се каже същото за руснаците, за които, дори да не споделят политиката на своя президент Владимир Путин, ще бъде риск да се опълчат и да загубят работата си, без гаранция, че някой ще ги назначи в друг театър след това. Ситуацията за руските артисти в момента е много деликатна – ако не са с Путин, значи са против него. Ако са с Путин, значи са против световния мир. Ето защо много от тях предпочитат да мълчат и да не изразяват позиция.

Въпреки това водещите руски театри могат да се окажат без своите големи солисти, тъй като в съставите им влизат твърде много чуждестранни балетисти. Ако има нещо положително за артистите в Русия, това е възможността за онези, които до този момент са били в кор-де балета и на задните редици, да заемат първите роли, а съставите да станат чисто руски.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here