spot_img
6.9 C
София
събота | 03.12.2022 | 17:12:07

Боряна Венциславова представя „Призрачни светлини“ в Квадрат 500

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

На 17 февруари в Националната галерия се открива изложбата на художничката Боряна Венциславова, озаглавена „Призрачни светлини“. В серия фотографии се редуват природни пейзажи и щрихи от цивилизацията. Обединяващото ги е светлината, която символизира човека и неговото присъствие/отсъствие в тях. По думите на Боряна Венциславова: „Светлината е много важен символ – тя може да бъде начало, но и край, да бъде топла или студена, да поддържа живота, но и да го унищожава.“

Във филма „Ние природата“ художничката дава глас на природата, която отправя своите послания към хората, призовавайки за промяна веднъж завинаги в начина, по който се отнасяме към околната среда и нейните ресурси, преди да е станало твърде късно. Представена е и инсталацията „Ние сме/бяхме“, която пренася елементи на природата и на светлината директно в галерийното пространство.

Призрачни светлини (Оранжева градина Андрач), 2021, фотография
Ghostlights (Andrach Orange Garden), 2021, photography

Боряна Венциславова e родена в София. Живее и работи във Виена и София. Завършва магистратура в Университета по приложни изкуства, Виена.
Интердисциплинарната художничка работи в областта на фотографията, филмa/видеото, инсталацията, пърформативното и медийното изкуство.
Нейни произведения са представяни в самостоятелни и групови изложби, както и на редица медийни и филмови фестивали във Виена, Лос Анджелис, Линц, Берлин, Ню Йорк, София, Пловдив, Москва, Истанбул и Сплит, сред тях са: Belvedere 21, Кунстфорум Виена, Музей за съвременно изкуство Лентос в Линц, МАК Виена, МАК Лос Анджелис, триенале Линц, k/haus, quartier21 във Виена. Kunstraum Kreuzberg/Bethanien в Берлин, Радиатор в Ню Йорк, Софийската градска художествена галерия, Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство на Националната галерия, галерия Академия на НХА, Credo Bonum, IDFA, Diagonale, EMAF, transmediale, filmwinter, Rencontres internationales, Berwick Film and Media Arts Fest. Боряна Венциславова е носител на наградата на град Виена през 2017. Работите й са в редица частни и обществени колекции, сред които на Австрийското министерство за култура и изкуство, на град Виена, на Националната галерия, София, Белведере 21, Лентос, Eсел/Албертина, Естерхази, Aнерленер и др.

През 2017 е отличена с австрийско гражданство за заслуги във визуалните изкуства.

Изложбата е отворена за посещения до 17 април.

Призрачни светлини (Розово небе), 2021, фотография Ghostlights (Pink Sky), 2021, photography
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Зарина Василева
Зарина Василеваhttp://www.cultureone.bg
Зарина Василева е дългогодишен журналист, отличена е с престижното отличие „Журналистика за развитие – 2020“. Завършила е „Право“ и „Журналистика и медии”. Към момента е докторант по онлайн журналистика  във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here