spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 08:01:07

Британският кино ас Тони Палмър ще получи Специалната награда на 26-ия София Филм Фест

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Тони Палмър е един от водещите кинорежисьори на музикални документални и исторически игрални филми. Добър познат на българската публика, той бе удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство през 2010 година.

При предишното си гостуване у нас през 2017 година, когато в рамките на София Филм Фест представи своя филм „Ленард Коен: Bird on a Wire” в неговата нова, възстановена версия, той сподели за фестивала: „Осъзнах, че това е най-добре организираният филмов фестивал в цяла Европа и съм впечатлен от обхвата на филмите в селекцията“.

Тони Палмър, СФФ

Тони Пламър е носител на повече от четиридесет международни награди, сред които 12 златни медала от Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк, многобройни номинации и награди за БАФТА и „Еми“. Той е единственият двукратен носител на престижната Държавна награда на Италия.

Филмографията му наброява около 100 заглавия – от ранните му творби за „Бийтълс”, „Крийм”, Джими Хендрикс и Франк Запа, до известните му портрети на Вагнер, Уолтън, Бритън, Стравински, Мария Калас. Сред най-известните му филми са „Benjamin Britten & his Festival“ (1967), „Аll My Loving“ (1968), „Мария Калас“ (1987, носител на златен медал за най-добър документален филм на Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк и отличен с БАФТА), „Вагнер“ (1983, най-добър игрален филм на кинофестивалите в Ню Йорк и Лондон, както и носител на наградата „Еми“, определен от „Лос Анджелис таймс“ за „един от най-красивите филми на всички времена“, с участието на Ричард Бъртън, Лорънс Оливие и Ванеса Редгрейв), „Time There Was“ (1979, спечелил държавната награда на Италия и БАФТА), „Testimony“ (1987, носител на наградите на Фелини, на критиката на фестивала в Сао Паоло, както и на БАФТА).

Англия, моя Англия, СФФ

През 2022 година публиката ще има възможност да види на голям екран дигитално мастерирания „Англия, моя Англия“, пресъздаващ живота на един от гениалните английски композитори – Хенри Пърсел. Филмът, който бе сниман частично в България през 1995, разказва за театрална постановка, в която група актьори от 60-те години на ХХ-и век се отправят на пътешествие през 60-те години на XVII-и век в Англия – забележителния период, в който е живял и творил композиторът.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Дарина Шопова
Дарина Шоповаhttp://www.cultureone.bg
Дарина Шопова е родена в София на 13.11.1987г. /паднало се е петък 13 и винаги този ден й носи късмет/. От три годишна съчинява истории и стихове. Майка е на две момиченца. Автор на сценарии, стихове, разкази, реклами, корпоративни и вайръл видеа, филми и ПР кампании. Занимава се с литература, кино и телевизия. Има награди и грамоти от литературни и сценарни конкурси. Заедно с това, участва в литературни четения, творчески академии и семинари. Завършва магистратура „Филмово и телевизионно изкуство“ в Нов български университет. Завършила е бакалавър „Масови комуникации“ в Нов български университет. Преди това е завършила Текстилен техникум и Бизнес колеж. Вярва в силата на усмивката и добротата!
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here