Home Киноман „Бунтът на робите“ на Васил Гендов е първият български звуков филм за Васил Левски, който никога няма да можем да гледаме

„Бунтът на робите“ на Васил Гендов е първият български звуков филм за Васил Левски, който никога няма да можем да гледаме

„Бунтът на робите“ на Васил Гендов е първият български звуков филм за Васил Левски, който никога няма да можем да гледаме
Филмова лента, снимка: Pexels

„Бунтът на робите“ е дело на „бащата на българското кино“ Васил Гендов и е първият български звуков филм. Освен технологическите си постижения, филмът е първенец и спрямо тематиката си, свързана с делото и живота на Васил Левски. За 30-те години на миналия век докосването до звука е било огромно изживяване за кино дейците, той е създавал у тях трепет от невероятните нови възможности, но и стрес от абсолютно новата технология на работа. Дело е на пионера на българското кино – режисьорът, драматург и актьор Васил Гендов и неговата спътница Жана Гендова. За прожекциите се говори, че са били празници на националния ни дух. Премиерата се е състояла на 2-ри октомври, 1933 г. в „Модерен театър“, като има сведения, че цели училища са пълнели кино салоните. Поради дипломатически съображения филмът многократно е редактиран, като са изрязвали цели фрагменти, смятани за „смущаващи“ от Турското посолство и в крайна сметка лентата е спряна. Неслучайно, въпреки желанието на създателите на филма той да достигне до повече зрители и да остане в историята, той повлича след себе си огромни заеми.

Васил Гендов в ролята на Васил Левски, снимка: Фейсбук.

За това, че пионерът на българското кино е направил силен филм, говори фактът, че половин век по-късно, когато публицистът Николай Кафтанджиев прави анкета със зрители от онова време, всички помнели картината и говорели с чувство за благодарност към Васил Гендов, възкресил на екрана легендарния образ на Апостола. Интересът към филма не намалява и днес.

Въпреки че обстоятелствата около лентата носят огорчение и разочарование, като резултат от него била възстановена родната къща на Васил Левски, от която през 1933 година били останали само полусрутен дувар и едва забележими останки от някаква стена. Възстановяването й е свързано и с името на роднината на Гендов – народния лечител Петър Димков, който по онова време е полковник и началник на гарнизона в Карлово.

Къща-музей „В. Левски“ – Карлово, снимка: Фейсбук

„За мен Васил Левски е вечният пламък, който е горял в сърцата на българина във всички времена от Аспарух до днес.”

За написването на сценария Гендов е бил подпомогнат от родственика на Апостола – Данаил Кацев–Бурски. Режисьор и изпълнител на главната роля – Васил Гендов, оператор – Минчо Балкански. Роли във филма изпълняват актьорите: Жана Гендова – Христина, Мишо Левиев – Киряк Ефенди, Мила Савова – баба Гина, Бистра Фол – Лалка, Михаил Попов – Онбашията, Коста Хаджиминев – Стойчо, Петър Топалов – поп Никола.

Кадър от „Бунтът на робите“, снимка: Фейсбук

Кратък сюжет: Апостолът на свободата пристига в едно балканско градче и събира местния революционен комитет. Турците научават за това и започват преследване. Левски е влюбен в учителката Христина. Турските шпиони я арестуват заедно с поп Никола. Подлагат ги на мъчения. Изтезават и майката на Левски, а след това я хвърлят в кладенец. Предрешеният Апостол следва потерята. Успява да освободи Христина, но насилниците ослепяват свещеника. Когато той моли Бог за поробените си братя, става чудо – камбаните започват да бият сами.

„Бунтът на робите“ оставя траен спомен в съзнанието. В продължение на 50 години той е отразяван в анкетите на България като единственото запомнено филмово заглавие. Тази творба обръща погледа на цяла България към живота на Васил Левски.

Снимка: НВИМ

Искате да знаете повече?

Актьорът, режисьор и драматург Васил Гендов е основоположник на българското филмово изкуство. Автор е на първия български филм – „Българан е галант“, прожектиран на 13 януари 1915 г., но и той не е запазен.Гендов е роден на 24 ноември 1891 г. в Сливен. Завършва висша театрална школа във Виена. Специализира в Берлин, във Филмова къща АИКО. Създава първата българска филмопроизводствена кооперация „Янтра филм“. От 1920 г. е директор, режисьор и актьор в Софийския пътуващ театър. За петнадесет години творческа дейност прави още филмите „Любовта е лудост“, „Дяволът в София“, „Бай Ганьо“, „Военни действия в мирно време“, „Човекът, който забрави Бога“, „Пътят на безпътните“, „Улични божества“, „Земята гори“ и др. Инициатор е за учредяването на Съюза на кинодейците в България през 1931 г. Почива на 3 септември 1970 г. в София.

Васил Гендов, снимка: Фейсбук

Неговата спътница Жана Гендова е родом от Сливен в самия край на 19-ти век – на 22-ри декември 1899-та година. Любовта ѝ към сценичното изкуство я кара да запише в Берлин, където се запознава с Васил Гендов. Привличането от пръв поглед, съчетано с общите стремежи на двамата, кара младите да дадат началото на една голяма любов, продължила до края на дните им.

Тандемът Васил и Жана Гендови с право могат да бъдат сочени като пионери на българското кино. Жана пламенно подкрепя идеите и мечтите на своя любим, докато той, виждайки в нейно лице музата на живота си, не спира да твори. Първият роден филм „Българан е галант“ излиза на екран не без финансовата помощ от страна на Жана. Тя дава всичките си спестени 500 лв., за да сбъдне мечтата на Васил. След успешната премиера, провела се в столичния „Модерен театър“, Гендови основават първата българска продуцентска къща – „Янтра филм“. Въпреки тежките времена и честата критика към тяхната работа от страна на местната „интелигенция“, двамата не се отказват.

Впоследствие те участват в основаването на Съюза на филмовите дейци, където председателства Васил, както и в създаването на музей на киното – днешната национална филмотека. Макар никога да не получават заслуженото признание, до края на дните си те не спират да работят за развитието на българското кино, където влагат и последните си пари.

Жана Гендова си отива от този свят през 1976-та, 6 години след кончината на своя любим Васил. Към днешна дата Гендови нямат нито паметник, нито дори уличка, кръстена на тяхно име.

Жана и Васил Гендови, снимка: Фейсбук

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here