Home Музика и танци Честит рожден ден на една от големите балерини на нашето време Силви Гилем

Честит рожден ден на една от големите балерини на нашето време Силви Гилем

Честит рожден ден на една от големите балерини на нашето време Силви Гилем
Силви Гилем, снимка: Lesley Leslie-Spinks

Силви Гилем – кралицата на танца и любимка на Рудолф Нуреев, ненадминатата и до днес в танцовата техника и сценичното присъствие! Едва ли има човек, запленен от танца, който да не е чувал за нея. Днес, 25 февруари тя става на 57 и макар вече да не танцува професионално, нейната звезда все още грее ярко, а името ѝ се споменава като символ на съвършенството.

Това съвършенство обаче не се постига лесно. Тази ефирност е възможна само при едно условие: “За да бъдеш свободен на сцената, първо трябва да си дисциплиниран в залата.” Страстта на Силви Гилем към балета идва доста късно. От съвсем малка тя започва да се занимава с художествена гимнастика и дори има олимпийски стремежи. “Когато се занимавах с гимнастика, аз си играех. Беше ми забавно. Балетът не беше никак забавен, а дисциплината беше много сериозна.” Освен това майка ѝ е треньор по гимнастика и изборът ѝ е съвсем естествен.

Силви Гилем, снимка: фейсбук

От гимнастиката към балета

“Имаше обмен на кадри между Училището на Парижката опера и Националния отбор по гимнастика, в който членувах. Няколко момичета бяхме избрани чрез селекция и поканени да прекараме една година в училището. Аз не исках да бъда балерина, исках да съм гимнастичка. Мразех балетния екзерсис, мразех дисциплината, но накрая на годината имаше концерт и тогава преоткрих танца, за първи път го видях като нещо изключително и разбрах, че танцът е тъкмо за мен.” Само на 19 години Силви Гилем е поканена от Рудолф Нуреев да танцува в Парижката опера.

Успехите идват един след друг. През 1983 г. е удостоена със специалната награда на Международния балетен конкурс във Варна. Танцува в множество балети по хореография на Рудолф Нуреев “Дон Кихот”, “Лебедово езеро”, след изпълнение на което става най-младата звезда на Парижката опера и най-високопоставената танцьорка на компанията. През 1987 г. изпълнява главната роля в модерния балет на Уилям Форсайт In the Middle, Somewhat Elevated с един от любимите си партньори, Лоран Илер. През 1988 г. по случай рождения ден на Нуреев, Кралският балет на Ковънт Гардън поставя “Жизел”, като ѝ поверява главната роля. Успехът е феноменален! Гилем изиграва всички големи роли и показва невероятно майсторство едновременно в класически постановка с класическа техника и в модерни балети.

За нея сцената е нещо свещено. “Когато един истински артист създава нещо, то трябва да бъде необходимост” – казва тя, а “танцът трябва да докосва хората”. Нейният танц прави точно това – докосва, вълнува, владее. Своя последен танц Гилем изиграва на 31 декември 2015 г. в Токио, това е “Болеро” по хореография на Морис Бежар.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here