spot_img
6.9 C
София
събота | 03.12.2022 | 17:12:18

Четири деца от циганския квартал в Сливен свирят в Парижката филхармония през февруари

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Четирима млади музиканти от ромския квартал „Надежда” в Сливен ще свирят в зала „Пиер Булез” на Парижката филхармония на 26-и февруари. 

Те са поканени да се включат в класически концерт на 120 младежи от 27 държави в рамките на проекта DEMOS на една от най-големите филхармонии в света, който дава сцена на деца от социални групи със затруднен достъп до култура и образование.

Ще бъдат изпълнени части от произведения на Григ, Равел, Мусоргски, Одата на радостта на Бетовен, които музикантите от България вече упражняват от началото на годината. Съвместните репетиции на всички участници от различните държави с екипите на Парижката филхармонията ще започнат седмица по-рано, когато децата ще пристигнат в Париж.

Четиримата български участници – Сашо Георгиев,  Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев са част от филантропския проект „Музиката вместо улицата” на цигуларя Георги Калайджиев.  Сашо, Цоньо и Вели са цигулари, а Николина свири на пиано. И четиримата живеят в ромската махала и от години „Музиката вместо улицата” за тях е избор и възможност за различно лично и професионално развитие от това на повечето деца, които израстват в квартала.

Този проект вече 12 години включва деца от циганската махала в Сливен изучават различни инструменти и свирят класическа музика. Там е роден и самият Калайджиев, инициатор и двигател на инициативата, когото цигулката превежда през музикалното училище в Бургас, музикалната Академия в София и 20-годишна кариера в „Софийски солисти”, концерти по цял свят, до окончателното му установяване в Германия, където днес поделя времето си между неговия малък камерен оркестър и „Музиката вместо улицата” заедно с дългогодишната му партньорка в живота Мария Хаушилд. Преподавател в школата и един от стълбовете на инициативата е и Радка Кусева, която работи с Георги Калайджиев от самото създаване на проекта.

Концертът във Францияще бъде под диригентството на  Ребека Тонг, отличена с първа награда на състезанието LaMaestra 2020 и Корина Неймайер – творчески и музикален директор на Филхармонията в Люксембург от септември 2020 г.

Той се организира под патронажа на президента на Франция Еманюел Макрон в рамките на Френското председателство на Съвета на Европа и обединява млади музиканти от европейски организации, които развиват подобна дейност. Българският културен институт в Париж и фондация „Моменти” са партньори по проекта.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Лилия Христова
Лилия Христоваhttp://www.cultureone.bg
Лилия Христова е журналистка, редактор и медиатор. Завършва  9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин”, а след това и журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. От 2013 г. работи в различни печатни и онлайн медии. През 2017 г. започва да се занимава и с книгоиздаване, а през 2021 г. започва самостоятелна издателска дейност.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here