spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 07:01:25

Дарителска сметка за бежанците и декларация от Събранието на академиците и член-кореспондентите на Българската академия на науките за мир в Украйна

Настояване за изтегляне на руските войски от Украйна

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН излезе с декларация срещу военните действия на Русия в Украйна:


„Повече от седмица живеем в ситуация, немислима за Европа на 21 век – без директна причина армията на Русия нападна суверенна Украйна.

От седмица се взривяват бомби и ракети, земята се тресе от снаряди, от двете страни загиват не само военни, но и множество мирни хора. Стотици хиляди бежанци, предимно жени и деца, напускат страната си, принудени да търсят убежище от войната, сред тях и хиляди хора с български корени. Очертава се хуманитарна катастрофа в огромен регион. Войната нанася трудно лечими рани в отношенията между хората, изгражда нови линии на омраза. Войната срещу Украйна застрашава мира в цяла Европа, застрашава нейните ценности и цивилизационен модел, а дрънкането на ядрените оръжия заплашва бъдещето на човечеството.

Снимка: Facebook

Замислена като бърза военна операция с лесна победа, агресията срещна нарастващата съпротива на украинската армия и цивилното население. Днес сме свидетели на откровена военна агресия, което не е приемливо.

В този сложен за българското общество момент ние, членовете на Събранието на академиците и член-кореспондентите на Българската академия на науките:

Отхвърляме войната като неприемлива опция за решаване на национални конфликти и териториални спорове;

подкрепяме острата негативна реакция на цивилизования свят, споделяна и от колегите ни руски и украински учени;

изразяваме нашия решителен протест против военните действия на руската армия срещу суверенна европейска страна;

солидаризираме се с хилядите руски учени, включително историци и слависти, които без страх вдигнаха глас против войната, в защита на своите съседи и родственици, в защита на собствената си ценностна система;

настояваме за изтегляне на руските войски от Украйна и бързо решаване на хуманитарната катастрофа на нейна територия.“

Източник и повече информация тук.

Дарителска кампания за набиране на парична помощ за украинските бежанци обявява Българската академия на науките (БАН). Инициативата е на Събранието на академиците и член-кореспондентите, съобщи пресцентърът на БАН.

Банковата сметка, по която ще се набират средствата е:

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

БНБ

IBAN: BG90 BNBG 9661 3100 1321 01

BIC: BNBGBGSD

Необходимо е да се посочи основанието за превод: „ДАРЕНИЕ ЗА УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ“.

Събраната сума ще бъде предадена на Българския червен кръст, информират от БАН.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Мария Иванова
Мария Ивановаhttp://www.cultureone.bg
Мария Даниел Иванова завършва 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, бакалавър е по „Културология“ и магистър по „Културна антропология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Придобива учителска правоспособност по психология и философските дисциплини в средните училища. Към този момент следва докторантура по „Културна антропология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, под научното ръководство на проф. Ивайло Дичев. Последните научни изследвания, по които работи, са свързани с ЛАРП, косплей и кибертворчество, в частност меметата като феномен на културата. Автор е на книгата „Ролевите игри на живо. Живот in и off game“, резултат от дипломната ѝ работа за придобиване на бакалавърска степен. Изследователските ѝ интереси са в областта на дигиталните медии, градската история, младежките култури и визуалните изкуства. Занимава се с любителска фотография и създава авторски документални филми.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here