Home Музика и танци „Дървото на влюбените“ – концерт, вдъхновен от поезията на суфистите

„Дървото на влюбените“ – концерт, вдъхновен от поезията на суфистите

„Дървото на влюбените“ – концерт, вдъхновен от поезията на суфистите
Суфи поети, снимка: Pinterest

На 24.02.22 в Национален студентски дом ще има концерт, вдъхновен от словото, поезията, песните и живота на Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми, Юнус Емре, Влюбения Вейсел и други суфи поети на мистичния ислям, отдали се на Любовта към Бога – Дървото на влюбените.

“Любовта отне всичките ми практики
и изпълни ме с поезия.
Опитах се тихичко да си повтарям:
“няма сила освен твоята”,
но не можех,
трябваше да пляскам и да пея. Аз бях уважаван, добродетелен, стабилен,
но кой би устоял
на този силен вятър
и да помни тез неща?
Планината ехото поема
дълбоко вътре в нея.
Така и аз гласа ти пазя…”

– Руми
Снимка: Facebook

Ето както прочетохме за тях:

„Реджеп, Емрах и Ая са композитори, певци, музиканти и творци, които се занимават с музика и поезия. Изразителността им докосва сърцата и душите със своята истинност, дълбочина, чистота и хармония. Тя е съвременна свещена музика, от Бога и към Бога. Братята Емрах и Реджеп Якъбови са композитори, мултиинструменталисти, певци, художници. Ая е светлият, нежен глас, който окрилява и извисява творчеството им. Музиката и картините на Реджеп и Емрах ни припомнят кои сме всъщност, вътре в нас. Музиката на Основно Ветрове извира от най-дълбока древност и среща в себе си песенната традиция на народите отблизо и далеч. Музикантите Петър Йорданов – Бъни и Константин Кучев свободно се гмуркат в световния фолклор, търсейки пресечните му точки в различни форми. Хандпан и рафдръмът, кахонът, джембето и различните видове перкусии на Бъни се съчетават с лупър и звукови процесори в едно неповторимо звуково пътешествие заедно с акустичните инструменти на Константин Кучев – цигулка, гъдулка, хърди-гърди, индийски ситар. Екатерина Иванова е певица, музикант и композитор. Участва в множество музикални проекти от дете, като концертни турнета на Фамилия “Тоника” и Тони Димитрова, конкурси и фестивали. Записва и изпълнява на живо заедно с Илко Биров, Джейми МакДоналд. Катя притежава изключителна дарба да пресъздава с гласа си орнаментиката на музика от различни стилове, включително арабски и азиатски фолклор. Свири на китара и укулеле.

Това събитие ще е посветено на Любовта. На вярата. На влюбените, изгубени във Възлюбения. Музика, вдъхновена от дълбокото търсене на Истината в Бога. Реджеп, Емрах, Ая, Петър, Константин и Катя в съвместен концерт.“

Искате да знаете повече?

Дървото на влюбените, снимка: Facebook
Previous article Идея за уикенда: на кукерски празник в гр. Раковски
Next article 8 от категориите на наградите „Оскар” няма да бъдат връчени на живо
Мария Даниел Иванова завършва 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, бакалавър е по „Културология“ и магистър по „Културна антропология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Придобива учителска правоспособност по психология и философските дисциплини в средните училища. Към този момент следва докторантура по „Културна антропология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, под научното ръководство на проф. Ивайло Дичев. Последните научни изследвания, по които работи, са свързани с ЛАРП, косплей и кибертворчество, в частност меметата като феномен на културата. Автор е на книгата „Ролевите игри на живо. Живот in и off game“, резултат от дипломната ѝ работа за придобиване на бакалавърска степен. Изследователските ѝ интереси са в областта на дигиталните медии, градската история, младежките култури и визуалните изкуства. Занимава се с любителска фотография и създава авторски документални филми.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here