Home Новини Депутатите приеха още 12 милиона за музеите и галериите

Депутатите приеха още 12 милиона за музеите и галериите

Депутатите приеха още 12 милиона за музеите и галериите
Снимка: Una Laurencic

След протестите на служители от музеите и библиотеките в страната заради обидно ниските заплати, изненадващо депутатите приеха 12 милиона лева повече за култура. Текстът, с който се отпускат допълнителните средства, бе подкрепен със 126 гласа „за“, 68 – „против“ и 35 – „въздържал се“, съобщава БТА.

Според приетите разпоредби държавните културни институции в областта на културното и аудиовизуалното наследство, музеите и художествените галерии с регионален характер ще получат финансова подкрепа чрез увеличения с до 50 на сто от стойностните показатели на стандартите за тяхното финансиране, включително за възнагражденията на персонала – 12 млн. лв.

Пари обаче ще се дават само за ефективна работа, за да се прекрати практиката пари „на ангро“, заявиха премиерът Кирил Петков и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Увеличението в бюджета за 2022 г. е 8% спрямо 2021 г. за страната. За информация: бюджетът за култура през 2021 г. спрямо 2020 г. беше увеличен с 11%. От друга страна, бюджетът за култура на Столична община за настоящата година е увеличен с 12% спрямо 2021 г., което се равнява на 13 862 900 лв.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here