spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 08:01:50

Музикалният директор на „Болшой театър“ подаде оставка заради случващото се в Украйна – като творец се чувства притиснат и използван

"Ние, музикантите, сме посланици на мира!"

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Музикалният директор на „Болшой театър“ в Москва и на Националния оркестър на Капитолия в Тулуза Туган Сохиев подаде оставка. Като главна причина за оттеглянето си известният диригент посочи натиска да заеме позиция относно случващото се в Украйна.

Туган Сохиев, снимка: Уикипедия

Туган Сохиев е определян за един от най-великите творци на своето време.

В своето изявление, той споделя, че не може да бъде свидетел на начина, по който неговите колеги, творци, актьори, танцьори, балетисти, режисьори са разделяни едни от други поради политически особености. Подчертава посланието за мир в творчеството и конкретно в музиката и най-вече изявява позиция на несъгласие с разделението на творците по целия свят поради политиките на държавите.

„Знам, че много хора очакват аз да кажа нещо и да обявя каква е позицията ми за това, което става в този момент в Украйна“, се казва в изявление на Сохиев. „Първо, аз трябва да кажа най-важното нещо – никога не съм подкрепял и винаги ще бъда срещу всеки конфликт под каквато и да е негова форма… Това че някои хора поставят под въпрос моето желание за мир и мислят, че аз, в качеството ми на музикант, мога да говоря друго нещо освен за мира на планетата, това за мен е  шокиращо и обидно… Искат от мен да избера една културна традиция пред друга. Скоро от мен ще поискат и да избера между Чайковски, Стравински, Шостакович и Бетовен, Брамс и Дебюси. Така се случват нещата вече в Полша, една европейска страна, където руската музика е забранена“.

Болшой Театър, снимка: Уикипедия

„Пред една невъзможна опция да избирам между моите руски музиканти и обичаните от мен френски музиканти, аз реших да подам оставка от функциите ми на музикален директор на „Болшой театър“ в Москва и от Националния оркестър на Капитолията в Тулуза, като оставката ми влиза незабавно в сила… Ние, музикантите, сме тук, за да припомним чрез музиката на Шостакович ужасите на войната. Ние, музикантите, сме посланици на мира. Вместо да ни използват, ние и нашата музика, за да обединяваме народите и нациите, ние сме разделени и низвергнати“, подчертава творецът.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Дарина Шопова
Дарина Шоповаhttp://www.cultureone.bg
Дарина Шопова е родена в София на 13.11.1987г. /паднало се е петък 13 и винаги този ден й носи късмет/. От три годишна съчинява истории и стихове. Майка е на две момиченца. Автор на сценарии, стихове, разкази, реклами, корпоративни и вайръл видеа, филми и ПР кампании. Занимава се с литература, кино и телевизия. Има награди и грамоти от литературни и сценарни конкурси. Заедно с това, участва в литературни четения, творчески академии и семинари. Завършва магистратура „Филмово и телевизионно изкуство“ в Нов български университет. Завършила е бакалавър „Масови комуникации“ в Нов български университет. Преди това е завършила Текстилен техникум и Бизнес колеж. Вярва в силата на усмивката и добротата!
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here