Home Киноман Днес Елизабет Тейлър би станала на 90

Днес Елизабет Тейлър би станала на 90

Днес Елизабет Тейлър би станала на 90
Елизабет Тейлър като Клеопатра, снимка: фейсбук

В историята на световното изкуство има звезди, които никога не умират. Елизабет Тейлър е един от символите в златната ера на Холивуд и днес, макар вече да не е сред нас и отдавна да е напуснала сцената и екрана, тя продължава да е икона и пример за стил и подражание на много млади момичета и жени по света. Нейната визия и тоалети са често имитирани и взимани за пример в оформянето на модерния винтидж стил.

Какво прави живота ѝ така интересен?

В нея има нещо, което завладява въображението. Приковаващият поглед, непостоянната и скандална природа и връзките ѝ оформят образа на една истинска дива. Тейлър отлично е съзнавала красотата и влиянието си, може би затова е успяла да си извоюва известна свобода във време, когато големите холивудски студия диктуват всеки ход на актрисите.

Елизабет Тейлър, снимка: фейсбук

Елизабет Тейлър е родена на 27 февруари 1932 г. в северен Лондон. Родителите ѝ са родом от САЩ и не са непознати в света на изкуството и театъра; баща ѝ Франсис бил търговец на картини, а майка ѝ Сара – бивша театрална актриса. Елизабет започва да се занимава с балет от съвсем малка. Няколко месеца преди избухването на Втората световна война семейството събира багажа си и се мести в Лос Анджелис.

Там баща ѝ отваря художествена галерия, която става любима на служителите на филмовата индустрия. Така малката Елизабет е открита и дебютира на екрана през 1942 г. с „There’s One Born Every Minute” на 10-годишна възраст. През 1943 г. Тейлър подписва договор с MGM, с която прави още няколко филма през следващите години. Когато тя е на 16 или 17, Хауърд Хюз – който е 44 годишен по това време – използва адвоката си в опит да подкупи майката на Тейлър с 1 милион долара, за да се ожени за дъщеря ѝ. По-късно Тейлър намира това за комично.

Брак на 18 годишна възраст

Тейлър се среща с Конрад „Ники“ Хилтън-младши – син на хотелския магнат Хилтън Конрад Хилтън – на 17 години в нощен клуб в Ел Ей. Женят се след по-малко от година. Сватбата е платена от MGM, която няма търпение да се възползва от събитието като реклама за предстоящия си филм „Бащата на булката“. Тейлър се развежда с Хилтън няколко месеца по-късно, неспособна да издържи на неговия алкохолизъм и пристрастеността му към хазарта.

По-късно, на снимачната площадка на „Място под слънцето“, Тейлър се среща с Монтгомъри Клифт. Двамата създават истинско приятелство, което продължава до смъртта му през 1966 г.

Елизабет Тейлър, снимка: фейсбук

Междувременно Тейлър се запознава с британския актьор Майкъл Уилдинг на снимачната площадка на „Айвънхоу“ и от това следва нов брак. Той е с 20 години по-възрастен от нея. Бракът продължава пет години, раждат им се двама сина. В крайна сметка разликата във възрастта им и различните етапи на кариерата оказват влияние върху брака ими двамата се развеждат официално през 1957 г.

Още същата година Тейлър се омъжва за Майк Тод, филмов продуцент, 23 години по-възрастен от нея. Имат дъщеря на име Лиза. Тод загива трагично при самолетна катастрофа през 1958 г., само година след сватбата им, докато е на борда на частния си самолет, наречен „Късметлийката Лиз“.

След завършване на снимките за „Котка върху горещ ламаринен покрив“ през 1959 г., които са прекъснати от смъртта на Майк Тод и оттеглянето на Тейлър за няколко месеца, тя се омъжва за Еди Фишър, най-добрият приятел на Тод и кум на сватбата им.

Първи “Оскар”

Тейлър печели първия си „Оскар“ за най-добра актриса за филма „Butterfield 8“ през 1961 г., в който играе заедно със съпруга си Еди Фишър. По време на работата по „Внезапно, миналото лято“ ѝ предлагат емблематичната роля на Клеопатра. На шега тя иска 1 милион долара и от 20th Century Fox се съгласяват, което я прави най-високоплатената изпълнителка в историята на Холивуд по онова време.

Елизабет Тейлър, снимка: фейсбук

След като Тейлър преживява поредица от заболявания, забавящи началото на „Клеопатра“, продукцията е преместена в Рим и главните мъжки роли дадени на Рекс Харисън и Ричард Бъртън. Почти веднага Бъртън и Тейлър се влюбват един в друг, въпреки че и двамата са женени по време на снимките. Тяхната афера предизвика огромен скандал в целия свят и накрая завършва с развод с предишните им съпрузи, за да се оженят през 1964 г.

Докато е в центъра за рехабилитация на наркозависими и алкохолици, Тейлър среща последния си съпруг Лари Фортенски, строителен работник, който също е на лечение в центъра. Те се женят през 1991 г. в ранчото Neverland, собственост на Майкъл Джексън, с когото Тейлър е приятелка. След пет години Тейлър и Фортенски се развеждат. В началото на 90-те години Тейлър се оттегля от актьорската професия.

През 1985 г. Тейлър основава Американската фондация за изследване на СПИН с няколко лекари от Центъра за контрол и превенция на заболяванията, сливайки медицинската фондация за СПИН с Националната фондация за изследване на СПИН. През 1987 г. получава френския Орден на почетния легион, а шест години по-късно е наградена от Американския филмов институт за цялостен принос в изкуството.

След като е диагностицирана със сърдечна недостатъчност, Тейлър умира на 79-годишна възраст. Погребана е в мемориалния парк Forest Lawn, в парцел близо до този на Майкъл Джексън.

Източник: ktvz.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here