spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 08:01:20

Документална изложба и концерт по случай 115-годишнината от рождението на Дмитрий Шостакович

Вторник, 29-ти март от 18 ч.

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

„Дмитрий Шостакович в България – гостувания и концертни изяви през 1958 и 1965 година“ е заглавието на документалната изложба, посветена на 115-годишнината от рождението на Дмитрий Шостакович (25 септември 1906 – 9 август 1975), която ще се състои на 29-ти март от 18 ч. в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Изложбата ще гостува на Националната музикална академия три седмици. Откриването ѝ ще бъде съпроводено с концерт на студенти от НМА, кратка дискусия и излъчване на документалните видеоматериали. Събитието е с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма „Култура“ в направление „Творчески проекти“.

Изложбата разказва за посещенията на Шостакович в България – в София, Пловдив, Варна и Русе. Експонирани са фотографии, запечатали концертните му изяви в тези градове, срещите му с български композитори в София, факсимилета от негови писма и посвещения, моменти, свързани с първата постановка на операта „Катерина Измайлова“ в България, осъществена в присъствието на композитора през 1965 година в Русе. Половин век по-късно, отново на русенска сцена, а след това и в Пловдив операта „Катерина Измайлова“ бе представена в нова продукция. На 20-ти март през 2012 година на русенска сцена за първи път в България е осъществена продукция и на операта „Нос“, с което Русе отново е първи в България, като на сцената на русенския оперен театър за първи път в страната са изпълнени и двете опери на Шостакович.

Изложбата е съпътствана от неизвестни до сега и новооткрити през септември 2021 година документални кинокадри, регистрирали гостуването на композитора през 1965 година, както и видеокадри с акад. Васил Казанджиев, проф. Павел Герджиков, д-р Аделаида Якимова-Фурнаджиева и Вера Немирова, споделящи спомени и впечатления от общуването си с Шостакович и неговото творчество. Авторският колектив е съставен от д-р Веселина Антонова – изследовател и архивист в Художествения архив на Държавна опера-Русе, д-р Любомир Кутин и Пламен Бейков – директор на Държавна опера-Русе. Художественото оформление е дело на художника Орлин Атанасов. Научен консултант в систематизирането на събраната информация и нейното евентуално последващо публикуване в сборник със статии, коментиращи присъствието на личността на композитора в българската културна история е проф. д-р Наташа Япова. Партньори в издирването на архивни материали за изложбата са НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Софийската филхармония, Съюза на българските композитори, Държавна опера-Пловдив, Регионална библиотека „П. Славейков“ – Варна, Централен държавен архив, Държавните архиви на Варна, Пловдив и Русе, Международно дружество „Елиас Канети“. Откриването на изложбата се състоя на 19 септември 2021 г. в Русе и бе част от съпътстващата програма на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, след което гостува и във Варна.

Дмитрий Шостакович в България, снимка: Facebook

Програма на откриването – концерт с произведения от Дмитрий Шостакович в изпълнение на студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“:

Прелюд и фуга за пиано, Fis Dur: изпълнява: София Чернишкова – пиано.

„Пентозалис“ и „Золонго“ из вокален цикъл „Гръцки песни“ (4 минути): изпълняват: Анна Янкова – мецосопран, проф. д-р Боряна Ламбрева – пиано.

Прелюд и фуга за пиано, F Dur. Изпълнява: Цвета Атанасова – пиано.

Струнен квартет № 8, c moll, оп. 110. I. Largo, II. Allegro molto, III. Allegretto: изпълняват: Виктор Тренев – цигулка, Георги Райчев – цигелка, Христо Илиев – виола, Наума Найман – виолончело.

Джеси Сииф (Jesse Sieff), „Чопстакович“ за малко барабанче и мултимедия по Камерна симфония в до минор оп. 110а от Дмитрий Шостакович – изпълнява: Чарли Милов.

Повече информация за събитието: тук.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Мария Иванова
Мария Ивановаhttp://www.cultureone.bg
Мария Даниел Иванова завършва 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, бакалавър е по „Културология“ и магистър по „Културна антропология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Придобива учителска правоспособност по психология и философските дисциплини в средните училища. Към този момент следва докторантура по „Културна антропология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, под научното ръководство на проф. Ивайло Дичев. Последните научни изследвания, по които работи, са свързани с ЛАРП, косплей и кибертворчество, в частност меметата като феномен на културата. Автор е на книгата „Ролевите игри на живо. Живот in и off game“, резултат от дипломната ѝ работа за придобиване на бакалавърска степен. Изследователските ѝ интереси са в областта на дигиталните медии, градската история, младежките култури и визуалните изкуства. Занимава се с любителска фотография и създава авторски документални филми.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here