spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 08:01:00

Домът на Шопен става убежище за украински бежанци

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Институтът „Фредерик Шопен“ във Варшава набира средства за деца, избягали от войната в Украйна, съвместно с Института Шопен и фондация „Каритас“.

Първият дарител е Брус Лиу, победител в 18-ия конкурс на името на Шопен, който дари възнаграждението си за концертите по повод 212-ия рожден ден на Фредерик Шопен, които се състояха на 1 и 2 март в полската столица. Концертът с участието на Националната филхармония на Полша беше излъчен на живо в YouTube канала на Института „Шопен“.

Брус Лиу, снимка: Zawada

Няколко от стаите в някогашния дом на Шопен в Желазова Вола са дадени за настаняване на украински бежанци. Трите институции събират всякакви дарения – както финансови, така и хранителни и санитарни продукти, храна за бебета, лекарства и други продукти от първа необходимост.

Институтът „Фредерик Шопен“ е най-големият културен център в света, посветен на композитора. Създаден е през 2001 година, за да популяризира, защитава, изучава и разпространява творческото наследство на Шопен.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here