Home Киноман Един филм за драматичната история на Гео Милев, високо оценен от критиката

Един филм за драматичната история на Гео Милев, високо оценен от критиката

Един филм за драматичната история на Гео Милев, високо оценен от критиката

Филмът „Гео Милев в лабиринта на времето” е носител на наградата на критиката от Фестивала на българското документално и анимационно кино „Златен ритон” – за проникновения анализ на вечно актуалния проблем относно сложните и противоречиви взаимоотношения между представителите на интелигенцията и властта в България, както и на Специален диплом – за пълнокръвната картина на времето, в което се разгръща трагичната съдба на гениалния поет.

Филмът е по сценарий на Костадин Бонев и Константин Петров. Режисьор е Костадин Бонев, оператор Алекс Самунджи. Той е създаден 127 години след рождението на поета и включва кореспонденцията му с  Лев Толстой, както и писмата на писателя до най-важните фигури в руската литература.

Костадин Бонев е автор на четири игрални и над 15 документални филми, носител е на много национални и международни отличия. Носител е на награди за документално кино – два пъти лауреат на „Златен ритон” за „Европолис, градът на делтата” и „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”, „Сребърен кентавър” от Фестивала „Послание към човека” в Санкт Петербург за „Писма от долната земя”, PRIX EUROPA за „Търпението на камъка”, наградата на публиката от Лондонския фестивал на документалното кино за „Европолис, градът на делтата”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here