spot_img
-0.8 C
София
петък | 27.01.2023 | 04:01:24

Една от най-големите цигулкови звезди Даниел Хоуп и маестро Найден Тодоров в концерт със Софийската филхармония днес

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Софийската филхармония има удоволствието отново да си партнира с брилянтния цигулар Даниел Хоуп. Този път под палката на маестро Найден Тодоров. На 8 декември световноизвестният изпълнител ще представи Концерт за цигулка и оркестър в си минор от Едуард Елгар. Във втората част на програмата ще звучи Реквием от Карл Дженкинс с участието на Националния филхармоничен хор.

В продължение на 30 години цигуларят Даниел Хоуп шества по света, прославян като виртуозен солист с артистична гъвкавост, посветен и на хуманитарни каузи. Отличен с Европейската музикална награда за музика за 2015, чиито предишни носители са Даниел Баренбойм и Берлинската филхармония, той се изявява като солист на големи световни оркестри и диригенти, като сам ръководи и редица цигулкови ансамбли.
„New York Times“ пише за него, че е приключенски настроен и брилянтен, а „London Observer“, че е най-вълнуващият британски струнен изпълнител след Жаклин дю Пре.

Даниел Хоуп е син на писателя Кристофър Хоуп. Роден е в Южна Африка, но тъй като баща му е преследван заради антиправителствените си възгледи. Когато Даниел е на 6 месеца, семейството му се установява в Англия. Майка му, Елинор, започва работа като личен сътрудник на Йехуди Менухин. Големият музикант вдъхновява Даниел да започне да свири на цигулка под ръководството на Шийла Нелсън, един от най-добрите учители по цигулка на деца в Англия.

Когато Даниел Хоуп е само на 11години, той е поканен от Йехуди Менухин да свири с него в дует Бела Барток по немската телевизия. Учи в „Highgate School“ и Кралската музикална академия при Захар Брон, Ицхак Рашковски и Феликс Андриевски. В дългото артистично партньорство на Хоуп с Йехуди Менухин са осъществени над 60 съвместни концерта, включително последната изява на лорд Йехуди Менухин през 1999, в която той дирижира изпълнението на Хоуп на Концерта за цигулка на Алфред Шнитке.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here