spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 07:01:24

Елате на диалог с Молиер по повод 400 г. от рождението му и деня на франкофонията

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Жан-Батѝст Поклѐн, известен като Молиер е роден преди 400 години на 15 март. Френският драматург е от онези личности, които остават безсмъртни и макар физически да не присъстват в света, духът им се усеща.

На 20 март отбелязваме и Международния ден на франкофонията, а тази година България чества 30 години от присъединяването си към Международна организация на Франкофонията. Достатъчни причини за организирането на специален форум, на който да отбележим и трите събития. Форумът е озаглавен  „Молиер без граници & в диалог с Молиер“ и ще се проведе между 15 и 30 март в Централното фоайе на Ректората на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“.

Изложба „Молиер без граници“

Ще бъде представена изложбена колекция, която съдържа 35 плаката за театрални постановки по пиеси на Молиер. Официалното откриване на експозицията  „Молиер без граници“ ще се състои на 22 март, от 18:00 часа, а програмата включва прочит на откъси от пиеси на Молиер, които ще се изпълнят на френски и български език от студенти, ученици и преподаватели. Входът е свободен.

Събитието се организира от Министерството на външните работи (МВнР), Международното триенале на сценичния плакат – София, Националното бюро на Университетската агенция на Франкофонията – България и Франкофонският център на Софийския университет. То е част от кампанията за популяризиране на обучението по и на френски език в българските училища и университети: Учете на френски – трябвате ни!

Кампанията си поставя за цел да изтъкне потенциала на френския език и предимствата за професионална реализация, които той носи; да запознае учениците – бъдещи студенти с възможностите да продължат висшето си образование на френски език в български университети. Тя е насочена към учениците от 11-ти и 12-ти клас на гимназиите с разширено изучаване на френски език и тези, в които той се преподава като втори чужд език. В рамките на кампанията учениците ще могат да вземат участие и в конкурс за есе на френски език на тема „Защо моята първа работа има значение?“, организиран от „ТЕЛЪС Интернешънъл България“. Повече за конкурса и кампанията можете да научите тук.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here