Home Киноман Емир Кустурица застава начело на Театъра на руската армия

Емир Кустурица застава начело на Театъра на руската армия

Емир Кустурица застава начело на Театъра на руската армия
Кустурица/РТ

Емир Кустурица ще бъде главен режисьор на Централния академичен театър на руската армия, съобщават руски медии, позовавайки се на Министерството на отбраната на Руската федерация.

Ексцентричният творец е приел предложението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който е мотивирал предложението с приноса на Кустурица „в съхраняването и развитието на най-добрите традиции на руската култура“.

 „За мен предложението на Сергей Шойгу да стана главен режисьор на театъра е голяма чест. Сцената на театъра на руската армия има голяма история и традиции. Творческите планове за новия ми пост включват поставяне на спектакли по известни филми, например, „Летят жертви“ и „Когато животът беше чудо“, на свой ред изказва благодарност Кустурица.

Той засвидетелства топлото си отношение към руския военен министър още през 2018, когато му посвети песен и я изпълни с групата си The No Smoking Orchestra.

Режисьор, музикант, оспорвана политическа личност, мюсюлманин, приел православието, талантливият сръбски творец остава верен на своята ексцентричност и сега, приемайки поста в особено напрегнат момент заради събитията в Украйна. Кустурица винаги е заявявал открито позициите си за региона. Преди време сподели, че винаги е смятал Крим за руски.

Наричан бунтар, гражданин на света, хронично обиден, скандален, гениален, любимец на Кан, Кустурица проява всичките си прозвища и в своите най-емблематични филми: „Черна котка, бял котарак“, „Ъндърграунд“, „Баща в командировка“. 

Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Paléo Festival Nyon 2018

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here