spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 08:01:52

Ето как видяха протеста на „десетки граждани“ Георги Господинов, Мануела Малеева, Александър Симов, Анна Цолова, проф. Коста Костов, Найо Тицин, проф. Велислав Минеков, Ирина Недева, Георги Лозанов, Весела Чернева, Теодор Шишманов, Мартин Димитров, Андрей Ковачев, Евелина Кирилова и др. + снимки и видео

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Официалните медии в България умишлено подцениха многохилядния протест срещу войната на Путин в Украйна, който се проведе снощи в София, а някои емисии въобще го пропуснаха. В социалните мрежи обаче не беше така тихо. Десетки интелектуалци, политици, общественици и хора на изкуството от целия политически спектър публикуваха снимките си от протеста. За да се види колко точно мащабен бе той.

Георги Господинов:

Синьото на свечеряването и жълтото на паветата, лампите и фасадите тази вечер… И лицата на хората, слава богу, имаше хора. В един момент си помислих, че много ще се срамувам, ако София не реагира. Но реагира, малко нестройно, малко късно, неорганизирано, реагира и това ще е само първата стъпка. Лица, познати от предишни протести, лица на млади хора, българи, украинци… Едно младо момиче стоеше отстрани пред галерията и само повтаряше през сълзи – дякую, дякую, благодаря на украински вероятно… Вървях и си мислех, че децата ни пораснаха по тези протести. Казах го на някакви млади хора с деца и те отвърнаха, ами ние бяхме тези деца, сега сме с нашите. Съпротивата се предава, чувствителността се предава, макар че толкова ми се иска техните деца да няма за какво да протестират. Беше хубаво и тъжно, каза накрая дъщеря ми, докато светехме с телефоните си на Орлов мост. Sofia #standwithukraine

Мартин Димитров и Елена Костова, снимка: личен профил във Facebook

Мартин Димитров:

Бяхме много хора. И знам, че бяхме много хора, защото днес виждам, че на шествието са били много мои познати и приятели, които дори не съм видял. А не съм ги видял, защото бяхме много хора. Ако бяхме малко, щях да видя много мои приятели и познати. В същото време Българска национална телевизия. БНТ продължава да използва познатите похвати. Да дава репортаж от самото начало, когато хората се събират. И така да изглежда, че няма чак толкова много хора. Така „БНТ“ отрази шествието субективно. А в късните новини дори не го отрази. Вижте, ние може и да не сме в реална, но сме в откровена хибридна война. Именно руската пропаганда – целенасочена, продължителна и системна през последните години – е сред основните причини за социалния ни разлом, за поляризацията и за обществения ни разпад. Ние видимо сме доста, доста пробити. И „БНТ“ е едно от местата, където видимо много тече. Не може да поемаме повече този риск, обществената телевизия да не е на страната на обществото. И да не е категорично на страната на цивилизацията. Разкарайте го сега. Разкарайте Кошлуков сега. Не знам как, но го разкарайте. Не чакайте да му свършва мандата. Защото е опасно да остава.

Шествието през обектива на Анна Цолова

Анна Цолова:

„Кога ще протестирате за български теми?“ Това е опорката в коментари под публикациите за снощното мирно шествие в подкрепа на Украйна. Част от тях са платени тролове. Има и реални хора. Жалко, че не се разбира колко болезнено българска е темата. Под обстрела на руската тролска фабрика са и публикациите на големите медии. В този ред на мисли пускането на онлайн анкети от тези медии показва една „социологическа“ картина, която лесно може да бъде манипулирана от активността на троловете. Междувременно разбрах, че зрителите на държавната телевизия снощи, в късната емисия, не са разбрали за многолюдното шествие в центъра на София.

Евелина Кириловa:

Sofia stands for Ukraine.

Снимка: Весела Чернева

Георги Лозанов:

София с шествие подкрепя Украйна, което е призив и другите български градове да го направят! Аз пък призовавам тези, които подкрепят Путин, ако не ги е срам, да излязат, както си знаят, в контрашествие. За да се види колко и какви са и да няма съмнение за министър-председателя, че повечето от нас се водят не от страха от Путин, а от емпатията към жертвите му.

Шествие против войната в Украйна, снимка Найо Тицин

Найо Тицин:

Хиляди хора на площад Независимост в София в подкрепа на Украйна!

Теодор Шишманов от Тоника СВ написа:

Току-що си идвам от шествието в подкрепа на Украйна. Много бяхме! В неделя ще сме много повече! Митрофанова, как си, ма изрод?

Стана ми любопитно какво ще покажат т.нар. „национални“ телевизии. До сега (22.30) общо около минута. А после се чудим защо ФБ гъмжи от путински боклуци.Късните новини на БНТ1 показаха около половин минута от събирането на хората на площада – в самия край на емисията си, значителна част от която беше посветена на далаверите на тиквата и глупостите на иван от село мирково. Според тях това е важно. А според мен всички шефчета там са кошлук за сметището.

И днес:

Снощното отразяване на шествието ни в подкрепа на Украйна по БНТ може да се мери по цинизъм и наглост само с репортажите на същата телевизия на 4.11.1989 от шествието на „Екогласност“ същия ден, когато няколкото хиляди участници бяха наречени „група граждани“. В същата емисийка надълго и широко се изказваха титаните на мисълта боко от Банкя и иван от Мирково.

Веселин Стойнев: „Обществената уж БНТ показа за 5 секунди в края на късните си новини в 23 ч. кадри от шествието в подкрепа на Украйна в София. Кадрите бяха по светло пред президентството, когато хората още се събираха. Зрителите не видяха хилядите, нито шествие, нито дори кадри от пеещите украински момичета на Орлов мост, който е на 100 метра от телевизията. До 23 ч. имаше предостатъчно време за снимане и монтиране на кадри, отразяващи реално събитие. Това е пълно безобразие! Всяка вечер гледаме дълги минути наред малоумните им стендъпи на репортери, застанали пред офицални сгради и разказващи новини, случили се сутринта в тези сгради. Срам и позор за БНТ! Свинщина!

П.П. Свинщината е двойна, ако не е снимала, за да [няма] какво да даде на други телевизии за видеобмена – а иначе никога не пропуска да се похвали, когато нейни кадри се излъчат от чужди телевизии. Пълно безобразие за наша сметка и като граждани, и като данъкоплатци, издържащи БНТ!“П.П.П. Lyuba Konstantinova:“В новините на БНР в полунощ шествието дори не беше споменато.“

Петър Цикалов написа:

Нашите Министри бяха с мнозинството на протеста. Въпреки напрегнатия им работен ден. Толкова години сме заедно, а сякаш битките и протестите нямат край!Снимки Мила Танева

Ирина Недева:

Беше от онези мигове когато забравяш да снимаш. Мислех, че съм го направила, а се оказа, че имам само 2 снимки на Djaved Nouri, а той знае какво е да бягаш от война, разрушение и талибанщина /Афганистан/. Заради Украина светът вече знае какво означава да бягаш от войнстваща путинизация. И една снимка на моите две импровизирани плакатчета с визии, които ме впечатлиха от мрежата, направена от George Papakotchev.

И още:

„Стотици“?! Само според Канал 1, БНТ били „стотици“… Ето такива неща дълбоко ме озадачават. А знам, че не си останал само до началото на шествието? Наистина има разлика между „стотина“ и „стотици“ и може би мислиш, че като кажеш „стотици“ това е знак за „много“, но все пак има и по-точен журналистически език, от типа на „над хиляда“, „над няколко хиляди“, „около 30-тина“ /защото сме виждали и това – на малки крайно-десни партийки да им се спестява бройката, когато са верно под 30 човека и да се снимат така, че да изглеждат много/. Има и насоки как един репортер приблизително да се ориентира за размера на едно множество. Ако погледнем отразяването вчера – bTV „многохилядно шествие“; „многохилядно“ и в Медиапул, „хиляди протестираха“ DW… а БНТ и БНР „стотици“?! Защо?“

Министър Божидар Божанов, снимка: Александър Симов

Александър Симов:

Министър Божидар Божанов на снощното шествие за подкрепа на Украйна… При внимателно вглеждане в неговия аутфит обаче няма как да не ви направи впечатление, че има едно голямо Z на маратонките му. :))))) Прикрит агент на Путин! :)))

Велислав Минеков:

Тази вечер. И тъжни спомени.

Известният пулмолог проф. Коста Костов написа:

СВОБОДА ЗА УКРАЙНА Е БЛАГА ВЕСТ

Нейно имперско величие МУтрАфанова да си ходи, защото започна да се държи като мутра, изпратена за политически рекет, за да ни напомня колко трябва да сме благодарни на руските имперски господари, които 150 години ни третират като крепостни селяни.

Тъкмо да поязди из сибирските степи!Ако не знае какво …може и кон. Ако не знае къде – в „Колимски разкази“ на Варлам Шаламов има достатъчно разяснения по дневното меню на сибирските „спа-центрове“, където изпращат на дълга почивка неудобните и ненужните на империята. Да топли нара за другите след нея, че в Сибир е по-студено от Украйна.

Честито Благовещение! Всички очакваме благата вест – Свободна Украйна!

Шествие против войната в Украйна, снимка: Борис Станимиров

Борис Станимиров:

Много отдавна бях забравил това чувство. Чувството от първия свободен митинг на 18 ноември 1989. Вървиш към площада без никакви ясни очаквания. Или по-скоро с всякакви очаквания. Може да има шепа хора и да бъде провал. Може да има хиляди хора и да бъде история. Крачиш натам със свито сърце. Защото чувстваш че е важно. Наближаваш площада с всяка крачка. И еуфорията те застига като вятър в гърба. Първо плахо. Още не разбираш, но го чувстваш с кожата си. Просто усещаш, че хората наоколо крачат също натам. Стотици крачки. И крачките, които идват от съседните улички и те завиват в една посока и тръгват с другите. А площадът е още далеч. После чуваш шума. Този звук не може да бъде сбъркан. Жуженето на хиляди хора. Свирукане. Глъчка. Като пред църква на Великден. Продължаваш да крачиш. Остава само онзи ъгъл и всичко ще е ясно. Вървиш, а другите, непознатите наоколо вървят мълчаливо с теб. И ти е свито. Правиш с измамна смелост последната крачка и поглеждаш…

Шествие против войната в Украйна, снимка: Магдалена Малеева

Магдалена Малеева написа: София тази вечер!

Андрей Ковачев:

Горд съм и щастлив с демократична и европейска България! Благодаря Ви, българи, които днес изтривате срама от поклонниците на мрака! Това не е партийна тема, нито тема за пропаганда! Всеки демократ е с Украйна, нападната от мракобесието. Победата на Украйна е победа за всяка свободна държава по света! Слава на Украйна! Слава на България! Слава на демократичния свят!

Снимка: Татяна Чохаджиева

Мария Венедикова:

Докато отивах на шествието, на един светофар до мен спряха три около петнайсетгодишни момичета.

Носеха украинското знаме, бяха облечени в доста износени дрехи, държаха се за ръка и се оглеждаха сред хората, за да разберат в правилната посока ли са се запътили.

Войната, от която бяха избягали, все още се четеше в очите им.

Дори само заради тези три деца да се бяхме събрали, пак щеше да си струва.

След вчера не ме е срам, че съм българка.
Знам, че от двата свята този, в който искам да живея, се заяви – тихо и със светлина.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Искра Ангелова
Искра Ангелова
Искра Ангелова е българска журналистка, актриса, преводачка, продуцентка и писателка. Тя завършва с отличие 22-ра гимназия в София и печели Националната олимпиада по литература, с което е приета в специалност Българска филология в СУ „Климент Охридски“. Междувременно я приемат и в специалността Актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ в класовете на проф. Димитрина Гюрова и Пламен Марков, и на Леон Даниел, Ивайло Христов и Меглена Караламбова, както и в специалността Театрознание. Искра завършва едновременно актьорско майсторство и българска филология. Две години е на щат в Сатиричния театър, играе в няколко представления там, както и в театър „Сълза и смях“, води различни детски и младежки рубрики в БНТ и участва във филми на Студио „Екран“, както и в рубриката „Телевизионен театър“. Прави първите си интервюта като журналист за сп. „Театър“. През пролетта на 1996 г. тя спечелва стипендията Фулбрайт на американското правителство и през 1997 г. заминава, за да учи телевизионна и радио журналистика в университета „Емерсън“ в Бостън, САЩ. Докато следва, Искра се явява на кастинги и играе Нина Заречная в „Portal Theatre“ в Бостън, както и снима в няколко филма. След като завършва магистратурата си и стажува като репортер в местните канали на NBC и ABC News в Бостън, тя се явява на интервю за втори продуцент на сутрешния блок на CBS в Ню Йорк и го печели. Там Искра отразява войната в Косово, прави репортажи за престрелките в училищата, ураганите и др. горещи новини, подготвя интервютата с актьори като Дъстин Хофман, Глен Клоуз и Хю Грант, режисьори като Мартин Скорсезе и музиканти като Уинтън Марсалис и Марая Кери, но големият ѝ пробив е интервюто с беглец от ФБР, по което известното публицистично предаване „60 минути“ на телевизията прави цял епизод. Поради регламента на Фулбрайт, Искра трябва да се върне в България. Тя се явява на интервю още във Fox News в Ню Йорк и така става един от създателите на сутрешния блок на bTV “Тази сутрин“ в България, където е водещ. Между 2002-2005 г. Искра е главен редактор и водещ на сутрешния уикенд блок по Нова телевизия „У нас“. От 2005 до 2019 г. тя е главен редактор, сценарист и водещ на културното токшоу по БНТ „Нощни птици“, където е канила най-изявените, интересни и свободомислещи хора на изкуството у нас, както и световни звезди от ранга на Вим Вендерс, Джон Лоутън, Серджо Кастелито, Маргарет Мацантини, Джон Савидж, Лоренцо Ламас и др. През 2019 г. предаването е спряно с неясни мотиви. Междувременно Искра е автор на няколко документални филма за писателките Лаура Ескивел, Елиф Шафак и Юлия Кръстева, като вторият ѝ филм за Кръстева „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ открива фестивала „Master of Art“ през 2017 г. и е показан в рамките на LIDF – London International Film Festival – в Лондон и Париж. Тя е съосновател на „Общество Айн Ранд“ в България, както и редактор на „Атлас изправи рамене“ на авторката. През последните 2 години Искра работи над онлайн интерактивна енциклопедия „Мамапедия“, която става сайт на годината за 2020 г. според публиката на bgweb.bg. Искра Ангелова е горд носител на наградата на Съюза на българските журналисти за специален принос за 2019 г. Искра е била преподавател по сценична реч на два класа в НАТФИЗ, а през последните години превежда няколко книги и пиеси, в които и играе, като „По-близо“ и „Красиви тела“. Те имат дълъг живот на българска сцена, второто наскоро постигна рекордните 14 години на пълни салони. Откакто е в България, тя снима в няколко американски филмови продукции и играе на сцените на Народен театър „Иван Вазов“, Театър „Българска Армия“, Варненски театър, „Сълза и смях“, Младежки театър „Николай Бинев“, Модерен театър, галерия „Етюд“ и др. Тя става сред най-четените автори на сайта Offnews, а статията ѝ за сп. „Артизанин“ от 2019 г. „Краят на елитите“ има над 500 000 прочитания. През 2020/21 г. тя организира и представя поредица музикално-литературни четения, посветени на големите български поети Лилиев, Явров и Багряна със свои приятели – именити артисти и музиканти.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here