spot_img
-0.8 C
София
петък | 27.01.2023 | 04:01:36

Фейбсук хроники: Георги Господинов, Теодора Димова, Виктор Божинов против войната в Украйна

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Днес светът е застинал пред лицето на ново безумие. Никой вече не е безразличен към кошмарните събития, но най-емоционално реагират хората на изкуството.

Ето какво споделиха някои от тях в социалните мрежи.

Георги Господинов:

Дотук ли стигнахме… Да тръгва война в Европа, да върнем бомбоубежищата в употреба, бомбоубежищата… Да напълним с кръв онова, което мислехме за история и литература. Понеже се занимавах дълго с миналото и подобни неща в един роман – никоя война с миналото и за миналото не е спечелена. Никоя война изобщо не може да бъде спечелена. Войната е срив в човешкото време, срив в човешкото изобщо. Путин поиска да върне Европа първо преди 1997-а, после преди разпада на СССР от 1989, а всъщност е искал да стигне до 1939. Винаги ли ще сме в навечерието на 1939-а? Дори часът на атаката е същият като на 1 септември. Кога едно всекидневие става (пак) история… И защо – след всичко, което вече е било. Някъде не разказахме добре. Защото много хора още харесват диктатори, тук включително.

И какво да кажа на дъщеря си довечера, след като всяка нощ ѝ обещавах, че война няма да има?

Петринел Гочев:

Не разбирам от политика, не разбирам от причини-следствия. Разбирам от хора, защото за да разбираш от хора можеш като ги обичаш.

А аз обикнах всички тези будни, светли, топли, тихи и шумни, внимателни и прями и по непознат за мен начин отдадени на изкуството, украини! Душата ми копнее отново да вляза през вратата на театъра, Артьом да ни посрещне с ведра усмивка, да довършим разговор с онзи актьор с налудничав поглед за моноспектакъла му, и да галим новородени под стълбите театрални котета. И някой изведнъж да ти проговори на български! Не разбирам политиката на света! Обичам Украйна!

Теодора Димова:

Светът на Путин е свят на реванша, свят в черно и бяло, където трайно витаят призраците от миналото. В неговото съзнание СССР или някогашната Руска империя все още съществуват, ето защо той продължава да търси компенсации за минали победи или поражения. Затова смята, че е в правото си да призове войниците от украинската армия, чиито дядовци някога са воювали в Съветската армия, да оставят оръжие и да се оттеглят по домовете си – за да нямало кръвопролития… А той и армиите на Москва зад него (като образ на Четвъртия Рим, наследил Четвъртия интернационал) ще заловят и ще съдят „узурпаторите” на властта в Киев. От гледна точка на империята, че и на СССР броят на „узурпаторите” е толкова огромен, че всички страни от някогашния съветски блок има от какво да се стреснат.

Виктор Божинов:

Когато паметта за война е минало, белята става лесно и е страшна!

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Зарина Василева
Зарина Василеваhttp://www.cultureone.bg
Зарина Василева е дългогодишен журналист, отличена е с престижното отличие „Журналистика за развитие – 2020“. Завършила е „Право“ и „Журналистика и медии”. Към момента е докторант по онлайн журналистика  във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here