Home Новини Фейсбук и Инстаграм временно позволяват реч на омразата срещу войната и действията на Путин

Фейсбук и Инстаграм временно позволяват реч на омразата срещу войната и действията на Путин

Фейсбук и Инстаграм временно позволяват реч на омразата срещу войната и действията на Путин
Facebook, Instagram, apps, снимка: Pexels

Meta Platforms ще позволи на потребителите на Фейсбук и Инстаграм в някои страни да призовават към насилие срещу руснаци и руски войници в контекста на инвазията в Украйна, предава Ройтерс, позовавайки се на вътрешнофирмени имейли. Решението представлява временна промяна в политиката за реч на омразата.

Временно разрешени са също така някои публикации, които призовават към смърт на руския президент Владимир Путин или белоруския президент Александър Лукашенко, според вътрешни имейли до модераторите на съдържанието.

Снимка: Pexels

„В резултат на руската инвазия в Украйна временно разрешихме форми на политическо изразяване, които обикновено нарушават нашите правила, като например изказвания с насилие като „смърт на руските нашественици“. Все още няма да допускаме достоверни призиви към насилие срещу руски цивилни граждани.“

Това са думи на говорителя на Мета.

„Потребителите на Фейсбук и Инстаграм не позволиха на собствениците на тези платформи да определят критериите за истина и да противопоставят нациите едни срещу други“, според съобщение на посолството на Русия в САЩ в Туитър, което беше споделено и от техния офис в Индия.

Временните промени в политиката относно призивите за насилие към руските военни се отнасят за Армения, Азербайджан, Естония, Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Украйна, според имейл.

В имейла, изпратен наскоро до модераторите, Мета подчертава промяната в политиката си за реч на омразата, отнасяща се както до руски войници, така и до руснаци в контекста на инвазията.

През миналата седмица Русия обяви, че забранява Facebook в страната в отговор на ограничения на достъпа до руски медии в платформата. Москва предприе репресии срещу технологичните компании, включително Туитър, които заявиха, че са ограничени в Русия по време на инвазията в Украйна, заради т.нар. „специална операция“.

Междувременно руското посолство в САЩ настоява правителството във Вашингтон да спре „екстремистките дейности“ на компанията-майка на Facebook – Meta. „Агресивната и престъпна политика на Meta, водеща до подбуждане на омраза и враждебност към руснаците, е възмутителна“, се казва в изявление на руското посолство. Заявява се, че действията на компанията са още едно доказателство за „информационната война“, която се води срещу Русия без правила. 

Много от големите платформи и социални медии обявиха нови ограничения на съдържанието във връзка с конфликта, включително блокиране на руските държавни медии RT и Sputnik в Европейския съюз, и демонстрираха изключения в някои от политиките си по време на войната.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here