Home Детски кът Фестивал на уличните изкуства се задава през май в Пловдив

Фестивал на уличните изкуства се задава през май в Пловдив

Фестивал на уличните изкуства се задава през май в Пловдив
Снимка: Facebook

Фестивалът за улични изкуства 6Fest 2022 ще се проведе в Пловдив между 13-и и 15-и май. Това е осмото издание на мултижанровия уличен фестиващ, представящ в три последователни дни събития в съвременен цирк, танц, музика, огнени изкуства и исторически възстановки.

Събитията се провеждат с вход свободен на открито на локации като пешеходна ул. „Княз Александър І”, пл. „Централен”, Цар Симеонова градина, акведукт на Бунарджика, Данов хълм, Капана и др. 

В духа на европейската карнавална традиция основното събитие на фестивала е карнавален парад по главната пешеходна улица на Пловдив „Княз Александър І” с участници от различни формации от фестивала – танцьори, циркови артисти, артисти на кокили и музиканти. Предложените събития са на независими български артисти и художествени организации от цялата страна (София, Пловдив, Велико Търново, Перник, Габрово, Свищов и Козлодуй).

Концепцията на фестивала 6Fest е да представи в програмата си разнообразни улични изкуства, включително мултижанрови спектакли – карнавален парад с кокили и подвижни конструкции (Театър на огъня и сенките Fireter), огнени спектакли (студио „Пантарей”, огнена група “Black Fire”, „Феникс”), циркови представления (Combino Project, пътуващ театър „Скрин”), музикални събития (Духов оркестър „Джуниър Бенд”), открити класове на танцови формации (DS Mariposa, Танцово студио “Duende”, танцово студио „Пантарей”, The Center, Dance Home, Emotion Dance, Sleepwalkingz), антична възстановка („Първи италийски легион“). 

Уличният фестивал 6Fest следва съвременната световна и европейска тенденция изкуствата да се случват по-близо до хората, в обществените пространства. Неформалността на уличните изкуства, цирка и карнавала оживява градската среда, спомага за по-лесния контакт на твореца с публиките. Фестивалът включва събития с висока интерактивност – уличното изкуство приканва публиката да участва в представленията. Именно в това се състои и социалната значимост на проекта, който активира гражданите като съавтори на изкуствата и превръща улиците, площадите, парковете и откритите места на града в творчески пространства. 

Предложената фестивална програма съчетава съвременните тенденции в уличните изкуства и българската национална идентичност, като показва карнавални пърформанси, паради, огнени и циркови изкуства, характерни за европейската фестивална сцена, но и спектакли, базирани на българската фолклорна традиция и културно-историческо наследство.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here