spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 08:01:50

Филм за проф. Надежда Сейкова по случай 91-ия ѝ рожден ден  

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

В НАТФИЗ бе представен филм по случай 91-ия рожден ден на проф. Надежда Сейкова.
Филмът „Надежда“ e документален портрет за живота и творчеството на единствената жена ректор на академията по театрално и филмово изкуство. До пенсионирането си през 2002 г. българската режисьорка и театрален педагог работи с 14 актьорски випуска и повече от 250 студенти.

Проф. Надежда Сейкова, снимка: БТА

Режисьор на лентата „Надежда“ е доц. Маргарита Божилова-Андонова, оператор е доц. Красимир Андонов, монтаж – Аманда Санчес, звуков дизайн – Георги Пенков.

„Създадох този филм, за да кажа благодаря на моята учителка проф. Надежда Сейкова. Защото проф. Надежда Сейкова е забележителна личност и жена, която е обучила и създала над 400 театрални дейци (актьори и режисьори) и със своя опит и отдаденост към студентите си тя се превърна за нас от обикновен преподавател в родител. Тя ни подкрепяше и насърчаваше и ни показа, че да си преподавател не е професия, а мисия“, казва Маргарита Божилова-Андонова.

Проф. Надежда Сейкова, снимка: НАТФИЗ

На 28 февруари проф. Надежда Сейкова навърши 91 години. Тя е една от най-обичаните и почитани български кино и театрални творци. Проф. Сейкова е един от основателите на театър „Сълза и смях“.

Пътува в над 40 страни в Европа, Азия, Африка, Австралия, Северна Америка и Куба с участия във фестивали и конференции.
Създава повече от 100 театрални постановки на българските и международни театрални сцени – „Ромео и Жулиета“ от Шекспир, ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград (1956), „Албена“ от Йовков, ДТ „Йордан Йовков“ – Добрич (1975), „В полите на Витоша“ от П. Яворов, ДУТ „Ил Франко“, Киев (1977), „В полите на Витоша“ – „Сълза и смях“ (1978), „Мъжемразка“ от Ст. Л. Костов, ДТ „Йордан Йовков“- Добрич (1986), „Сън в лятна нощ“ от Шекспир, ДТ Ямбол (1993), „Гераците“ от Елин Пелин, ДТ Пазарджик (1994), „Срещнали се два гявола“ в ДТ „Стоян Бъчваров“, Варна (2006) и др.

Нейни ученици са едни от най-големите имена в бълкарската съвременна кино и театрална култура: Антоний Генов, Стефан Воронов, Христо Мутафчиев, Красимир Ранков, Мария Каварджикова, Нели Монеджикова, Янина Кашева, Ирини Жамбонас, Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Руслан Мъйнов, Веселин Мезеклиев, Светослав Добрев, Валерия Кардашевска, Гергана Стоянова, Мариан Бачев, Маргарита Божилова.

Проф. Надежда Сейкова е носител на престижни национални и международни отличия сред които: орден „Стара планина“ (първа степен), „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство (2014), „Икар“ за изключителен принос към българския театър (2016), почетната награда за театрална педагогика на френската академия за театър и кино „Флоран“ (2019) и почетния знак на Президента за значим принос към българската култура и духовност (2021).

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Дарина Шопова
Дарина Шоповаhttp://www.cultureone.bg
Дарина Шопова е родена в София на 13.11.1987г. /паднало се е петък 13 и винаги този ден й носи късмет/. От три годишна съчинява истории и стихове. Майка е на две момиченца. Автор на сценарии, стихове, разкази, реклами, корпоративни и вайръл видеа, филми и ПР кампании. Занимава се с литература, кино и телевизия. Има награди и грамоти от литературни и сценарни конкурси. Заедно с това, участва в литературни четения, творчески академии и семинари. Завършва магистратура „Филмово и телевизионно изкуство“ в Нов български университет. Завършила е бакалавър „Масови комуникации“ в Нов български университет. Преди това е завършила Текстилен техникум и Бизнес колеж. Вярва в силата на усмивката и добротата!
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here