Home Киноман Филмът „Свободни на този или на онзи свят“  показва личните вещи на Раковски

Филмът „Свободни на този или на онзи свят“  показва личните вещи на Раковски

Филмът „Свободни на този или на онзи свят“  показва личните вещи на Раковски
Георги Сава Раковски, снимка Facebook

На 16 февруари от 18:30 ч. в Аулата на НАТФИЗ ще бъде прожекцията на документалния филм „Свободни на този или на онзи свят“. Автор на филма е журналистът от БНТ – Йордан Димитров, а проектът е на инициативата „България от край до край“.

Знаковата среща на Васил Левски и Георги Раковски в Белград през 1862 година, решаващата роля за Освобождението на България, ще оживее на екрана.

12 чети с 12 знамена: Що е Свобода и как се воюва за нея Саможертвата, паметта и завета коментират проф. д-р Пламен Митев и проф. д-р Пламен Павлов. Дискусията ще продължи и след края на прожекцията с гостите и възпитаниците на НАТФИЗ.

Във филмовата лента са заснети личните вещи на Раковски – балтонът, пушката и личното му тефтерче, което се пази в трезора на Народната банка.

Сценарист и режисьор на „Свободни на този или на онзи свят“ е Йордан Димитров, оператор е Михаил Врабчев, а продуцент Надя Обретенова.

Ролята на Васил Левски е поверена на Марио Василев, а другите два образа се изпълняват от настоящи възпитаници на Сценичния факултет на НАТФИЗ Теодор Каракачанов – Георги Раковски  и Николай Марков – легионерът.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here