Home Киноман Фокус Украйна или силата на изкуството по време на война

Фокус Украйна или силата на изкуството по време на война

Фокус Украйна или силата на изкуството по време на война
Фокус Украйна/Чешки център

Настоящите събития в Украйна върнаха войната в Европа и поставят света и обществото ни пред невиждана криза, свързанa с неговата сигурност.

В знак на солидарност с Украйна Балкански документален център, Фондация „Конрад Аденауер“ и Чешки център се обединяват под мотото „Каква сила има изкуството по време на война?“.

Специална селекция на филми от „София ДокуМентал“, свързани с конфликта в Украйна и последиците върху обикновените хора, представя в седмицата 8 -11 март Чешки център София. Вход свободен.

В деня на прожекциите всеки зрител ще може да остави дарение, което ще бъде предоставено на БЧК в подкрепа на бежанците.

Програма:

8.3., ЗЕМЯТА Е СИНЯ КАТО ПОРТОКАЛ

Украйна/Латвия, 2020, реж. Ирина Цилик; с български и английски субтитри

За да се справят с ежедневната травма от живота във военна зона, самотната майка Анна и четирите й деца правят заедно филм за живота си в Донбас, Украйна. Документален филм, който не само разкрива случващото се в живота на героите, но и тяхната стратегия за оцеляване, която минава през окото на камерата.

9.3., ТОЗИ ДЪЖД НИКОГА НЯМА ДА СПРЕ 

Украйна/Латвия/Германия, 2020, реж. Алина Горлова; с български и английски субтитри

Поразителните монохромни изображения ни поглъщат в този документален филм за сирийско-украински служител на Червения кръст. Чрез историята на Андрий зрителите стават свидетели на болезненото лутане между войната и мира, където миговете на радост са ценни, но краткотрайни.

10.3., ГРАД НА БОЙНАТА СЛАВА 

Русия/Чехия/Германия, 2019, реж. Дмитри Боголюбов; с български и английски субтитри 

Героичното съветско минало и бедното постиндустриално настояще правят провинциалния град Елна податлив на агресивната антизападна реторика на Кремъл.

11.3., ПРОЦЕСЪТ ОЛЕГ СЕНЦОВ

Чехия/ Полша/ Естония, 2017, реж. Асколд Куров; с български субтитри

Процесът Олег Сенцов разказва историята на кинорежисьора Олег Сенцов, който е в руски затвор по обвинение в тероризъм, и неговата борба да докаже невинността си, като не спира да отстоява позицията си дори и в най-ужасяващите моменти.

По време на снимките на филма започва и международна кампания, с която цялата филмова общност изразява своята подкрепа и призовава за незабавното освобождаване на режисьора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here