Home Картини от една изложба Фотоизложба „Природен калейдоскоп“ по случай Часът на Земята 2022

Фотоизложба „Природен калейдоскоп“ по случай Часът на Земята 2022

Фотоизложба „Природен калейдоскоп“ по случай Часът на Земята 2022
Природен калейдоскоп - фотоизложба, постер, снимка: Facebook

Националният природонаучен музей при БАН и фотографът Димитър Караниколов, заедно със Столична община и WWF България канят на фотоизложбата „Природен калейдоскоп“. Изложбата ще се проведе от 18-ти март до 1-ви април 2022 г. в Галерии на открито – „Кристал“. Официалното откриване ще се състои на 21 март 2022 г. от 18:00 часа в Градина „Кристал“. Директорът на музея проф. Павел Стоев и авторът Димитър Караниколов ще представят изложбата в присъствието на официалните гости г-н Тома Белев, заместник-министър на МОСВ, доц. Ина Анева, научен секретар на направление „Биоразнообразие, биоресурси и екология в БАН“, г-жа Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България и г-жа Биляна Генова, директор на Дирекция „Култура“ – Столична община. При лоши метеорологични условия откриването ще се проведе във фоайето на НПМ-БАН, на бул. „Цар Освободител“ 1. 

С фотоизложбата „Природен калейдоскоп“ Националният природонаучен музей при БАН, Столична община, WWF България и фотографът Димитър Караниколов обединяват своя глас в подкрепа на кампанията „Часът на Земята“ – 2022.

Природен калейдоскоп – Галерии на открито „Кристал“, снимка: Facebook

Като част от събитието се организира и кампания по събиране на средства в подкрепа на Опръстенителния орнитологичен лагер край езерото Дуранкулак, провеждан от Националния природонаучен музей при БАН. Пощенски картички с фотографиите от изложбата ще може да се закупят от магазина на НПМ-БАн на бул. „Цар Освободител“ № 1. С всяка закупена картичка дарявате по пет пръстена за орнитологичното изследване.

Определяна като „най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на нашия общ дом – планетата Земя“, тази година кампанията ще се проведе на 26-ти март, между 20:30 и 21:30 ч. По традиция всеки може да изрази своята съпричастност към екологичната кауза като загаси електрическото осветление в своя дом.

Часът на Земята, 2022, снимка: Facebook

Селекцията на фотографиите е направена така, че да отразява едва доловимо човешкото присъствие, което е едновременно вписано в пространството и силно контрастиращо с монументалния мащаб на природните елементи и стихии. Човешките фигури са като малки „прашинки“ със своето мимолетно участие в глобалните процеси на планетата, но и неотделима част от една хилядолетна екосистема. Всеки кадър се фокусира върху различна гледна точка, за да представи една пъстра природна мозайка. Погледът отвисоко размива границите и преобръща възприятията ни от познатата перспектива. Фотографиите напомнят визуални абстракции, в които всеки сегмент от образите е част от цялото като калейдоскоп от цвят, контраст, светлина и форма.

Фотографии на Димитър Караниколов, снимка: Facebook

Включените кадри представят пейзажни ракурси от България, Мексико, Боливия, Гърция, Турция, Мианмар, Бразилия, Намибия, Ботсвана, Исландия, Индонезия, Малта, Монголия и Танзания. Димитър Караниколов е архитект и травъл фотограф. През последните години пътува на специализирани фотографски експедиции по света в опит да заснеме автентични места, хора и непознати гледни точки със своя дрон. Негови кадри са публикувани от National Geographic, Lonely Planet, Fubiz и Designboom. Носител е на наградата за „Травъл Фотография“ на (IPA) International Photography Awards през 2019, a през 2020 става Аerial Photographer of the Year / Fine Art.


Повече от неговото творчество може да разгледате тук.

Източник и повече информация за събитието: тук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here