spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 08:01:47

Фотоизложба „Природен калейдоскоп“ по случай Часът на Земята 2022

18-ти март до 1-ви април 2022 г. в Галерии на открито - "Кристал"

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Националният природонаучен музей при БАН и фотографът Димитър Караниколов, заедно със Столична община и WWF България канят на фотоизложбата „Природен калейдоскоп“. Изложбата ще се проведе от 18-ти март до 1-ви април 2022 г. в Галерии на открито – „Кристал“. Официалното откриване ще се състои на 21 март 2022 г. от 18:00 часа в Градина „Кристал“. Директорът на музея проф. Павел Стоев и авторът Димитър Караниколов ще представят изложбата в присъствието на официалните гости г-н Тома Белев, заместник-министър на МОСВ, доц. Ина Анева, научен секретар на направление „Биоразнообразие, биоресурси и екология в БАН“, г-жа Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България и г-жа Биляна Генова, директор на Дирекция „Култура“ – Столична община. При лоши метеорологични условия откриването ще се проведе във фоайето на НПМ-БАН, на бул. „Цар Освободител“ 1. 

С фотоизложбата „Природен калейдоскоп“ Националният природонаучен музей при БАН, Столична община, WWF България и фотографът Димитър Караниколов обединяват своя глас в подкрепа на кампанията „Часът на Земята“ – 2022.

Природен калейдоскоп – Галерии на открито „Кристал“, снимка: Facebook

Като част от събитието се организира и кампания по събиране на средства в подкрепа на Опръстенителния орнитологичен лагер край езерото Дуранкулак, провеждан от Националния природонаучен музей при БАН. Пощенски картички с фотографиите от изложбата ще може да се закупят от магазина на НПМ-БАн на бул. „Цар Освободител“ № 1. С всяка закупена картичка дарявате по пет пръстена за орнитологичното изследване.

Определяна като „най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на нашия общ дом – планетата Земя“, тази година кампанията ще се проведе на 26-ти март, между 20:30 и 21:30 ч. По традиция всеки може да изрази своята съпричастност към екологичната кауза като загаси електрическото осветление в своя дом.

Часът на Земята, 2022, снимка: Facebook

Селекцията на фотографиите е направена така, че да отразява едва доловимо човешкото присъствие, което е едновременно вписано в пространството и силно контрастиращо с монументалния мащаб на природните елементи и стихии. Човешките фигури са като малки „прашинки“ със своето мимолетно участие в глобалните процеси на планетата, но и неотделима част от една хилядолетна екосистема. Всеки кадър се фокусира върху различна гледна точка, за да представи една пъстра природна мозайка. Погледът отвисоко размива границите и преобръща възприятията ни от познатата перспектива. Фотографиите напомнят визуални абстракции, в които всеки сегмент от образите е част от цялото като калейдоскоп от цвят, контраст, светлина и форма.

Фотографии на Димитър Караниколов, снимка: Facebook

Включените кадри представят пейзажни ракурси от България, Мексико, Боливия, Гърция, Турция, Мианмар, Бразилия, Намибия, Ботсвана, Исландия, Индонезия, Малта, Монголия и Танзания. Димитър Караниколов е архитект и травъл фотограф. През последните години пътува на специализирани фотографски експедиции по света в опит да заснеме автентични места, хора и непознати гледни точки със своя дрон. Негови кадри са публикувани от National Geographic, Lonely Planet, Fubiz и Designboom. Носител е на наградата за „Травъл Фотография“ на (IPA) International Photography Awards през 2019, a през 2020 става Аerial Photographer of the Year / Fine Art.


Повече от неговото творчество може да разгледате тук.

Източник и повече информация за събитието: тук.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Мария Иванова
Мария Ивановаhttp://www.cultureone.bg
Мария Даниел Иванова завършва 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, бакалавър е по „Културология“ и магистър по „Културна антропология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Придобива учителска правоспособност по психология и философските дисциплини в средните училища. Към този момент следва докторантура по „Културна антропология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, под научното ръководство на проф. Ивайло Дичев. Последните научни изследвания, по които работи, са свързани с ЛАРП, косплей и кибертворчество, в частност меметата като феномен на културата. Автор е на книгата „Ролевите игри на живо. Живот in и off game“, резултат от дипломната ѝ работа за придобиване на бакалавърска степен. Изследователските ѝ интереси са в областта на дигиталните медии, градската история, младежките култури и визуалните изкуства. Занимава се с любителска фотография и създава авторски документални филми.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here