spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 07:01:34

Франция предлага творческа резиденция за украински творци и руски артисти дисиденти

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Франция създаде фонд от 1 милион евро за украински творци и руски артисти дисиденти, които биха искали да дойдат в страната, пишат от Франс прес, цит. по БТА.

Допълнителни 300 000 евро ще бъдат отделени за прием на студенти във висшите училища по изкуствата, които са подчинени на министерството на културата.

Специална платформа на украински и руски език ще предоставя информация за възможностите, които Франция предлага за артистите. Една такава възможност е творците да бъдат настанени в творчески резиденции за три месеца, заедно със своите близки.

Фондът ще позволи и отпускането на стипендии или на помощи за популяризирането на спектакли.

Близо 2,6 милиона души са избягали от Украйна за малко повече от две седмици след инвазията, по данни на ООН. От тях Франция вече е приела 10 000 украински бежанци.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here