Home Киноман Ходещият по въже Филип Пети разкри как преодоля гравитацията. Гледайте безплатно филма до 21 февруари

Ходещият по въже Филип Пети разкри как преодоля гравитацията. Гледайте безплатно филма до 21 февруари

Ходещият по въже Филип Пети разкри как преодоля гравитацията. Гледайте безплатно филма до 21 февруари
снимка: Alan Welner

Филип Пети – мъжът, който през 1974 г. премина по въже между двете Кули близнаци в Ню Йорк – нелегално, без никакво обезопасяване и без да бъде осъден. Наричан от някои луд, а от други магьосник, той остава в историята като вълшебникът, който преодоля гравитацията и доказа, че няма нищо невъзможно за човешкия дух и тяло.

Акробатът от френски произход е на 24 години, когато прави „Художественото престъпление на века”, както го описват във вестниците по онова време. Възраст, в която би трябвало да е достатъчно зрял и улегнал, за да не върши глупости, но и твърде амбициозен, за да се задоволи с дребни и малко рисковани номера. Всъщност, идеята да премине разстоянието между Кулите близнаци му хрумва още когато е на 17, когато прочита за строежа им, докато чака пред зъболекарския кабинет. Тогава започва и подготовката за големия ден.

снимка: Getty Images

Няколко месеца преди изпълнението Пети изучава Кулите, а вечерта преди „шоуто” негови приятели монтират кабела, по който ще мине. Тежестта му е 200 кг, а балансиращият стълб, който държи Пети, тежи 25 кг. На сутринта, без да е завързан с въже, което да го спаси от фатален край, той се качва и в продължение на 45 минути минава по въжето 8 пъти на височина 411 метра. Разбира се, идва полиция, всички наоколо изтръпват от ужас, но Пети се отървава само с наказанието да изнесе представление за деца в „Сентръл парк”. Този артистичен подвиг обаче остава в историята и го прави световно известен.

Това не е първото подобно изпълнение на Пети. Роденият край Париж акробат, който отказва да играе в цирка, за да не загуби творческата си искра, преминава между двете кули на Нотр Дам на 26 юни 1971 г. Той не само ходи, но и лежи на въжето, жонглира, докато парижани остават смаяни от случващото се на една от най-големите забележителности на града. Естествено, френските власти не са във възторг и Пети е арестуван, но скоро след това е освободен.

Неговите „разходки по въздуха” наброяват над 80 в различни части на земното кълбо. За да постигне този съвършен баланс обаче, Филип изгражда своя практика, която не пропуска и за ден в последните 55 години. Във филма Open practice Пети разкрива своя метод на работа, който е направил всичките му постижения възможни. Филмът е изпъстрен с анекдоти за живота му и ни показва креативността на един творец, необикновения начин на мислене за риска и как измамата във фокусите се превръща в магия.

Barishnikov Arts Center предоставя безплатно за гледане филма Open practice до 21 февруари. Можете да го гледате тук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here