spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 08:01:41

Художникът, който трябва да представи Украйна на Венецианското биенале: “Няма да избягам от дома си”

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Украинският художник Павло Маков трябваше да представи родината си на Венецианското биенале тази пролет. Поради започналата сухопътна и морска инвазия на руски войски в Украйна, след седмици на противопоставяне и тежки опити за дипломация, плановете за биеналето отпадат. Шестдесет и три годишният художник разказва за случващото се в страната пред Artnet News. 

„Чуваме цяла сутрин звуците на бомби“, каза художникът от тристайната си къща в Харков, вторият по големина град в страната, където живее със съпругата си – сина си, снаха си и 92-годишната си майка.

За момента Маков е спокоен. “Няколко руски танка минаха улиците, а хората се редяха на опашка в супермаркета и бензиностанцията; интернет все още има и телевизията работи.” Гледайки и чакайки със семейството си, Маков успява да поддържа връзка с кураторите на предстоящия си павилион.

„Вече загубихме 15 000 войници през последните осем години“, каза той, имайки предвид последиците от руската анексия на Крим през 2014 г. „Европа мислеше, че това е малък конфликт някъде другаде. Но това е конфликт на източната граница на Европа. През последните осем години Западът не приемаше това, което се случва тук: война срещу цивилизацията. Това не е война между украинци и руснаци – това е война между две цивилизации и два манталитета.”

Маков е етнически руснак. Той е роден в Санкт Петербург, но прекарва по-голямата част от живота си в Украйна. Учи изобразително изкуство и графика в Крим. Негови творби са представяни в Музея на Виктория и Албърт в Лондон и Метрополитън в Ню Йорк.

„Аз съм гражданин на Украйна и за мен гражданството е много по-важно от етническата ми идентичност“, каза той.

За биеналето във Венеция, което се открива през април, художникът създава актуализирана версия на своята работа от 1995 г. „Фонтанът на изтощението“. По думите на художника, произведението – триметрова квадратна стенна инсталация с вода, падаща по 78 бронзови изваяни фунии – първоначално е създадена за да представи „липсата на жизненост в обществото след Съветския съюз“. „Сега, толкова години по-късно, ситуацията се променя и става дума за глобално изтощение. Изправени сме пред много екзистенциални проблеми, не само по отношение на природата, но и фалшивите новини, политиката.”

Маков и неговите куратори се надяваха да изпратят работата във Венеция след две седмици, но съвсем не е несигурно, че това ще стане, предвид ситуацията. „Никой не знае какво ще се случи“, каза Маков.

3D изобразяване на „Фонтанът на изтощението“, снимка: личен архив на художника

През последните години той и други художници са работили в подкрепа на украинските отбранителни сили. Негов приятел, който сега е войник в района на Донбас, използва средствата от продажба на едно от произведенията на Маков, за да закупи брони и оръжия. Не само това: „Той успя да си купи нова картечница и бронежилетка. Всеки прави каквото може.”

Украинецът добави, че е изненадан, че художници от Европа са продължили да работят с Русия след анексирането на Крим, като същевременно не казват почти нищо за нейната продължаваща агресия, позовавайки се на проекти, които се провеждат на места като фондацията VAC и музея „Гараж“. „Русия прави всичко, за да бъде представена по най-добрия начин от гледна точка на културата“, каза той. „Но факт е, че страната наистина е против него и го мрази.“

Въпреки че творбите му са в колекцията на музея на Пушкин от 90-те години на миналия век, Маков скъсва връзките със страната след инвазията преди осем години.

„Загубих всички връзки с Русия, когато започна войната през 2014 г., всичките си интереси и връзки с галериите там“, каза той. „От моя гледна точка е невъзможно да се работи с държава, която открито и агресивно атакува родината ми и която превзема наши територии.

Засега той няма намерение да напуска Украйна. „Не бягам от дома си, въпреки че не мога наистина да се бия и не знам как да го направя. Трябва специално обучение за това. Да видим какво ще последва. Русия няма да спре просто така. Те ще продължат да се борят. Но и ние ще го направим.“

Източник: Artnet News

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here