spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 09:01:06

Художникът Леон Хуша: “Моя картина говореше за конфликта в Украйна много преди да се случи”

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Американският художник с украински корени Леон Хуша публикува в профилите си в социалните мрежи снимка на своя картина, рисувана през 2018 година, която, по думите му, отразява конфликта между Русия и Украйна много преди обявяването на войната. Картината е била изложена в Музея на руското изкуство в Минеаполис и носи името „Баба никога не ме е виждала. Копнея да бъда с нея.”

“Не е нужно да обяснявам червените петна сред жълто-синята картина, която пресъздава украинския флаг” – пише художникът. Символиката е ясна, комунистическия режим и “червената идея” са дълбоко проникнали в историята на украинския народ, който продължава да се бори със съветското влияние, макар Съюзът отдавна да не съществува.

Картината „Баба никога не ме е виждала“

За него създаването на тази картина също “е начин да споменавам моите роднини, които никога не съм срещал.”

Леон е роден в лагер за разселени лица в Австрия през 1949 г. Семейството му избягва в Щатите, плавайки през Атлантическия океан, което по-късно се отразява в творчеството му с мотиви като водата и рибите. Но “сълзите ми винаги са били украински” – пише още Леон.

Днес 76-годишният художник споделя в статия на Чарли Уолтърс: “Никога не съм бил по-ядосан. Това е брутално в много отношения – това, което виждаме, е демонстрация на цената, която украинците са готови да платят за свободите си, която много от нас тук приемат за даденост. Сърцераздирателно е, наистина е така.“

„Поради заплахата на Путин от ядрена война, актът на война някога ще бъде същият“, казва още той. „Това е страшна мисъл и трябва да се запитаме каква всъщност е целта на опитите за премахване на цяла култура. Просто не мога да проумея това. Путин иска да унищожи Украйна като държава, точка. Той няма да им позволи да имат свободата си. Това, което ценим тук, той няма да им позволи да го имат. Мисля, че е откачен.“

Повече за художника можете да научите на ТУК.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here