Home Киноман Имате Huawei P50 Pro? Снимайте филм!

Имате Huawei P50 Pro? Снимайте филм!

Имате Huawei P50 Pro? Снимайте филм!

След две изключително успешни издания на Huawei Smartphone Film Festival организаторите на Международния кино-литературен фестивал CineLibri, съвместно с HUAWEI и с медийната подкрепа на АртАкция, обявяват старт на набирането на кандидатури за тазгодишното, трето поред издание! В него всеки има шанс да заснеме свой собствен късометражен филм с фотографския флагман Huawei P50 Pro и да види премиерата му на отворена прожекция на голям екран. За целта по време на първия етап, от 25 март до 20 април, всеки може да изпрати идеята си за късометражен филм под формата на трийтмънт. Петима финалисти, избрани от журито на фестивала, ще имат шанс да превърнат идеята си в истинско кино с помощта на Huawei P50 Pro. По традиция членовете на журито влизат и в ролята на техни ментори по време на целия процес. И тази година те са  доказани професионалисти в сценарното писане, режисурата, кинематографията, монтажа и актьорското майсторство: Теодора Духовникова, Илиян Джевелеков, Нина Алтъпармакова, Нели Димитрова и Калоян Божилов. Финалистите ще бъдат поставени в ситуация на реална професионална среда. Те ще имат възможност да задават въпроси, да дискутират и да разменят идеи с менторите по време на всички етапи от създаването на един филм, както и да получат навременна обратна връзка по всяко време на продукцията.

Всички, които имат интерес и мотивация да се развиват в областта на киното и искат да станат част от Huawei Smartphone Film Festival 2022, могат да заявят участие, като попълнят регистрационната форма и прикачат трийтмънт (до 2 страници, 12pt, Arial) за късометражен филм на специално създадения за целта сайт huaweifilmfest.atrakcia.bg до 20 април 2022 г. включително. На 28 април журито ще избере и обяви имената на петимата участници, които ще се впуснат в приключението да създават кино с помощта на Huawei P50 Pro и с менторството и наставленията на журито и екипа на фестивала.

ВАЖНО! Завършените филми трябва да са с дължина от 4 до 10 минути и следва да бъдат изпратени на huaweifilmfest@cinelibri.com не по-късно от 3 юни 2022 г.

Финалистите и победителите ще бъдат избрани от жури в следния състав:

Калоян Божилов, oператор

Калоян Божилов е български кино- и телевизионен оператор, роден през февруари 1984 г. в София. Завършва НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” през 2010 г. Печели награда за най-добър оператор от фестивала “Златна Роза” за филма “Отчуждение” през 2014  г. и за филма “ÀGA” през 2018 г. Отличен е с награда  “Златна Арка” на фестивала “East & West International Film Festival” за филма “ÀGA” през 2019 г. Участва в международното жури на 40-ото издание на фестивала “Manaki Brothers”. Оператор е на филмите “Свещена светлина”, реж. Георги Тенев, “Отчуждение”, реж. Милко Лазаров, “Ага,” реж. Милко Лазаров, „Рая на Данте”, реж. Димитър Радев, и на сериалите „Островът на сините птици”,  реж. Кристина Грозева и Петър Вълчанов, “Пътят на честта” сезон 2, реж. Виктор Божинов, “Лъжите в нас”, реж. Петър Вълчанов.

Нели Димитрова, сценарист

Нели Димитрова завършва специалност „Драматургия“ през 1998 година в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и веднага започва преподавателска дейност по кино и телевизионна драматургия. Нели работи като сценарист на свободна практика, а най-известните й професионални постижения са свързани с игралните филми „Петя на моята Петя“ (2022), „Голата истина за група Жигули“ (2021), „Възвишение“ (2017), адаптация по едноименния роман на Милен Русков, и „Love.net“ (2011). Главен сценарист е и на ситкома „Домашен арест“ (2011-2014), както и съсценарист на сериалите „Хотел България“ (2004), „Връзки“ (2015-2016) и „Порталът“ (2021).  Нели Димитрова е член на управителния съвет на БАФТРС (Българската асоциация на филмовите телевизионни и радиосценаристи).

Илиян Джевелеков, режисьор

Илиян Джевелеков е български режисьор, сценарист и продуцент. Учи психология в Софийския университет. Завършва спец. “Кино и телевизионна режисура” в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на акад. Людмил Стайков. В периода на следването си работи като режисьор в студентска програма КУ-КУ. През 1993 г. филмът на Илиян Джевелеков „Искам да съм свободен“ печели награда за най-добър късометражен филм на Международния филмов фестивал „Златна роза“ във Варна. Режисира още филмите LOVE.NET (2011), „Куба е музика“ (2009) и „Вездесъщият“ (2017), който е българското предложение за „Оскар“ през 2019 г. Режисьор е на сериала “Порталът”.

Теодора Духовникова, актриса

Теодора Духовникова завършва НАТФИЗ със специалност “Aктьорско майсторство за драматичен театър” в класа на проф. Снежина Танковска. Тя е актриса от трупата на Народен театър „Иван Вазов“ , където играе в множество спектакли на някои от няй-известните ни режисьори. Духовникова участва и в много филми и сериали. Тя е българският глас на разказвача в късометражния филм на Теодор Ушев „Сляпата Вайша“, носителка е на редица кино- и театрални награди, включително „Икар“, „Аскеер“ и „Златна Роза“ за най-добра женска роля във филма „Вездесъщият“ на реж. Илиян Джевелеков.

Нина Алтъпармакова, режисьор на монтажа

Нина Алтъпармакова завършва режисура на монтажа в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1995 година. През 2010 г. печели наградата за монтаж на Българската филмова академия за филма „Градът на жените баданте“, реж. Стефан Командарев. Тя е режисьор на монтажа на над 100 игрални и документални филми, много от които носители на награди, като „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” и „Посоки“ на реж. Стефан Командарев, „Докато Ая спеше“ на реж. Цветодар Марков, „Омлет“ и „Ирина“ на реж. Надежда Косева, „Лошо момиче“ на реж. Мариан Вълев, „18 % сиво“ на реж. Виктор Чучков, „Възвишение“ и „Голата истина за група жигули“ на реж. Виктор Божинов. Режисьор на монтажа е на сериалите „Под прикритие“ и “Връзки”. От 1999 г. преподава режисура на монтажа в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

НАГРАДИ

Най-ценната награда за всички финалисти e работата с членовете на журито, с които ще съпреживеят емоциите на творческия процес и ще придобият ценни знания – както по отношение на самото техническо изпълнение, така и относно цялостния подход и организацията за създаването на един завършен продукт. След снимките журито ще избере носителите съответно на първа, втора и трета награда, които ще могат да видят произведенията си в рамките на официална церемония с премиерни прожекции. Събитието ще бъде достъпно за всички, които желаят да споделят този празник. В рамките на церемонията ще бъдат раздадени и допълнителни награди, предоставени от CineLibri и Huawei.

Победителят печели устройство Huawei P50 Pro, почетна статуетка, грамота, комуникация в онлайн каналите на CineLibri, АртАкция и Huawei, както и книги от издателство „Колибри“.

Класираните на второ и трето място участници печелят: устройство Huawei P50 Pro,  грамоти, комуникация в посочените онлайн канали, книги от издателство „Колибри“.

Подарък под формата на книги ще получат и всички финалисти, които предадат готов късометражен филм, заснет с Huawei P50 Pro!

Повече информация за третото издание на Huawei Smartphone Film Festival можете да намерите на специално създадената страница: huaweifilmfest.atrakcia.bg, където са указани подробно условията за участие и критериите за оценяване. Възползвайте се от инструкциите за писане на трийтмънт, обърнете внимание и на всички вдъхновяващи филми на победителите от предишните две издания! Страницата ще се актуализира непрекъснато с нови материали, статии, новини за развитието на инициативата и други публикации, които ще направят Huawei Smartphone Film Festival 2022 вълнуващо преживяване както за участниците, така и за всички потенциални зрители, любители на киното, творци от различни сфери, фенове на Huawei, CineLibri, АртАкция и на всички смислени проекти, реализирани в България.

Previous article Путин се жалва, че бил жертва на cancel културата като Дж. К. Роулинг. Майката на Хари Потър: „Касапи да не критикуват западната култура“
Next article Гледайте конкурса за избор на директор на Народния театър само в cultureONE. Слуховете са, че вече има нов директор
Искра Ангелова е българска журналистка, актриса, преводачка, продуцентка и писателка. Тя завършва с отличие 22-ра гимназия в София и печели Националната олимпиада по литература, с което е приета в специалност Българска филология в СУ „Климент Охридски“. Междувременно я приемат и в специалността Актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ в класовете на проф. Димитрина Гюрова и Пламен Марков, и на Леон Даниел, Ивайло Христов и Меглена Караламбова, както и в специалността Театрознание. Искра завършва едновременно актьорско майсторство и българска филология. Две години е на щат в Сатиричния театър, играе в няколко представления там, както и в театър „Сълза и смях“, води различни детски и младежки рубрики в БНТ и участва във филми на Студио „Екран“, както и в рубриката „Телевизионен театър“. Прави първите си интервюта като журналист за сп. „Театър“. През пролетта на 1996 г. тя спечелва стипендията Фулбрайт на американското правителство и през 1997 г. заминава, за да учи телевизионна и радио журналистика в университета „Емерсън“ в Бостън, САЩ. Докато следва, Искра се явява на кастинги и играе Нина Заречная в „Portal Theatre“ в Бостън, както и снима в няколко филма. След като завършва магистратурата си и стажува като репортер в местните канали на NBC и ABC News в Бостън, тя се явява на интервю за втори продуцент на сутрешния блок на CBS в Ню Йорк и го печели. Там Искра отразява войната в Косово, прави репортажи за престрелките в училищата, ураганите и др. горещи новини, подготвя интервютата с актьори като Дъстин Хофман, Глен Клоуз и Хю Грант, режисьори като Мартин Скорсезе и музиканти като Уинтън Марсалис и Марая Кери, но големият ѝ пробив е интервюто с беглец от ФБР, по което известното публицистично предаване „60 минути“ на телевизията прави цял епизод. Поради регламента на Фулбрайт, Искра трябва да се върне в България. Тя се явява на интервю още във Fox News в Ню Йорк и така става един от създателите на сутрешния блок на bTV “Тази сутрин“ в България, където е водещ. Между 2002-2005 г. Искра е главен редактор и водещ на сутрешния уикенд блок по Нова телевизия „У нас“. От 2005 до 2019 г. тя е главен редактор, сценарист и водещ на културното токшоу по БНТ „Нощни птици“, където е канила най-изявените, интересни и свободомислещи хора на изкуството у нас, както и световни звезди от ранга на Вим Вендерс, Джон Лоутън, Серджо Кастелито, Маргарет Мацантини, Джон Савидж, Лоренцо Ламас и др. През 2019 г. предаването е спряно с неясни мотиви. Междувременно Искра е автор на няколко документални филма за писателките Лаура Ескивел, Елиф Шафак и Юлия Кръстева, като вторият ѝ филм за Кръстева „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ открива фестивала „Master of Art“ през 2017 г. и е показан в рамките на LIDF – London International Film Festival – в Лондон и Париж. Тя е съосновател на „Общество Айн Ранд“ в България, както и редактор на „Атлас изправи рамене“ на авторката. През последните 2 години Искра работи над онлайн интерактивна енциклопедия „Мамапедия“, която става сайт на годината за 2020 г. според публиката на bgweb.bg. Искра Ангелова е горд носител на наградата на Съюза на българските журналисти за специален принос за 2019 г. Искра е била преподавател по сценична реч на два класа в НАТФИЗ, а през последните години превежда няколко книги и пиеси, в които и играе, като „По-близо“ и „Красиви тела“. Те имат дълъг живот на българска сцена, второто наскоро постигна рекордните 14 години на пълни салони. Откакто е в България, тя снима в няколко американски филмови продукции и играе на сцените на Народен театър „Иван Вазов“, Театър „Българска Армия“, Варненски театър, „Сълза и смях“, Младежки театър „Николай Бинев“, Модерен театър, галерия „Етюд“ и др. Тя става сред най-четените автори на сайта Offnews, а статията ѝ за сп. „Артизанин“ от 2019 г. „Краят на елитите“ има над 500 000 прочитания. През 2020/21 г. тя организира и представя поредица музикално-литературни четения, посветени на големите български поети Лилиев, Явров и Багряна със свои приятели – именити артисти и музиканти.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here