Home Музика и танци Изключиха Русия от „Евровизия“

Изключиха Русия от „Евровизия“

Изключиха Русия от „Евровизия“
снимка: Евровизия

Музикалният конкурс „Евровизия“ тази година ще се проведе на 14 май в Торино, Италия и ще бъде без участието на Русия. Това обяви Европейският съюз за радио и телевизия. Причината е нападението на Руски войски над Украйна.

Това решение бе взето, след като няколко обществени радиотелевизионни компании поискаха изключването на Руската държава. Украйна, Дания, Литва, Швеция, Нидерландия и Норвегия призоваха руското участие да бъде спряно. Финландия отказа да изпрати свой представител във формата, ако Русия участва в конкурса.

Официално заявление на Евровизия

„Решението отразява загрижеността, че в светлината на безпрецедентната криза в Украйна, включването на руски участник ще срине престижа на конкурса“ – заявиха от Европейския съюз за радио и телевизия.

Микола Чернотицки – председател на украинската държавна  радио и телевизионна компания „Суспилне“, пише в писмото си до Европейският съюз за радио и телевизия: „Руското участие в „Евровизия“, като нашественик и нарушител на международното право подкопава самата идея на конкурса“.

Поради нападението над Украйна Русия бе изключена и от редица спортни състезания. Със своите 23 участия в „Евровизия“, Русия печели конкурса през 2008г. с песента на Дима Билан „Believe“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here