Home Картини от една изложба Изложба за жените жертви на домашно насилие през март

Изложба за жените жертви на домашно насилие през март

Изложба за жените жертви на домашно насилие през март
Снимка: Lalesh Aldarwish

През март месец в Пловдив гостува фото изложбата „Вещи безценност”, която показва снимки на вещи на жени, жертви на домашно насилие.

В най-женския месец изложбата, дело на Българския хелзинкски комитет и „Tanuki films“, обръща поглед към важен и тежък проблем на обществото – домашното насилие. Експозицията може да бъде разгледана на две локации в град Пловдив: от 1 до 20 март – при фонтана Деметра в Цар-Симеоновата градина, както и от 1 до 30 март на оградата на 3-ти корпус на Технически университет в София, филиал Пловдив на ул. Цанко Дюстабанов № 21.

Заглавието на изложбата “Вещи безценност” е провокирано от заключителните съдебни решения на десетки, дори стотици убити жени, където е вписано: “…същите лични вещи следва да се унищожат като вещи без стойност”. Заглавието и фото изложбата като цяло се стремят да събудят размисъл относно стойността на човешкия живот.

Автор и фотограф на изложбата е Анна Стоева, заснела личните вещи на жените, чиито живот е бил отнет от техните насилници.

“Историите на тези жени при отразяването им в медиите обичайно се свеждат до момента на трагедията, пречупен през призмата на сензация и насилие. Портретите в изложбата ни имат за цел да свържат зрителя с всяка от истинските жени зад вестникарските заглавия, използвайки обектите като нишка към човека, който тя е била. Инструмент на професията й, недочетена книга, любим ключодържател, нейният цвят червило – предмети толкова лични, колкото и универсални, те създават връзката на припознаването. За мен те са ключ към неповторимите хора, които сме загубили завинаги,“ споделя Анна Стоева.

Фотоизложба “Вещи безценност”, снимка: Анна Стоева

“Държавата е длъжна да защитава жертвите на домашно насилие, които обикновено са жени, но задължението й не спира дотук: държавата трябва да работи в посока предотвратяването на случаите на домашно насилие, които са особено разрушителни както за жените, така и за децата, отглеждани в семейството. Необходимо е домашното насилие да бъде мислено като системен проблем от значение за цялата държава, който не може и не бива да бъде решаван “вътре в семейството,” казва адв. Адела Качаунова – директорка на Програмата за правна защита в БХК.

В кампанията срещу насилието се включва и група ПИФ. Те предоставят своята песен „Приятел“, за която е заснет нов тематичен видеоклип. В рамките на кампанията стартира и сайтът spasena.org в помощ на хора, засегнати от домашно насилие.

Изложбата се осъществява с подкрепата на община Пловдив и Технически университет – София.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here