spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 07:01:20

Изложби и книги ще бъдат представени в литературните дни на фондация “Емили”

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Между 21 март и 3 април фондация “Емили” ще проведе своите “Литературни дни”, в които ще представи книги и картини на български автори. Събитието ще се проведе в Столична библиотека.

Програмата започва с представяне на книгата “Калейдоскоп” от Таня Николова, която ще бъде придружена от рисунки на Моника Попова, създадени специално за книгата. Гротеските “Калейдоскоп” са създадени първоначално като онлайн книга, илюстрирана с визии от интернет. През 2020 г. книгата излиза на хартия, но без илюстрации. Новото луксозно издание е трета версия и представлява книга в книгата. Изложбата включва 35 рисунки на художничката, създадени през лятото на 2021 година, докато е на специализация в Париж.

Откриването е на 21 март от 19 ч. в зала “София”. Тогава ще бъдат представени и експозиции от поетите Иван Христов и Петър Чухов.

На 23 март в зала “Виктория” ще бъде представена поетичната книга “Магарешки песни”. Книгата ще представи гл. ас.  д-р Иван Христов – поет, литературовед и музикант. Участие ще вземе и поета и художник Иво Рафаилов.

Литературни дни на фондация „Емили“

На 24 март отново от 19 ч. ще можем да се запознаем с книгата “Нищо” от Ваня Вълкова, която освен стихове, съдържа и илюстрации от авторката. Книгата ще представи доц. д-р. Калин Михайлов – поет, литературовед и есеист. Ще има и музикална програма, в която ще чуем Христина Василева (сопран) и маестро Йосиф Герджиков (пиано).

На 28 март Владимир Сабоурин ще представи стихосбирката на Марко Видял – “Едно мъжко момиче”. Авторът ще се включи в разговора онлайн.

Програмата ще завърши на 2 април с голямо литературно четене. Пълната програма на “Литературни дни” можете да видите на фейсбук страницата на фондацията.

Таня Николова е български поет, автор на няколко стихосбирки и председател на фондация “Емили”. Мисията на фондацията е да вдъхновява за творческо предприемачество и да подкрепя самиздат проекти. Като културна организация си е поставила за цел да работи за създаването и поддържането на благоприятна среда за развитие на българската литература, да я утвърждава и разпространява.

Моника Попова е художничка керамичка с над 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Професор по изобразително изкуство в НБУ с 20-годишна преподавателска дейност. Създател е на специалностите “Керамика и порцелан. Дигитални форми” към университета. Член е на Съюза на българските художници и на Българския институт по египтология.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here