Home Музика и танци Йоко Оно отново провежда мощна акция за мира

Йоко Оно отново провежда мощна акция за мира

Йоко Оно отново провежда мощна акция за мира
Imagine peace в Лондон

Петдесет и три години след Bed-Ins – двуседмичните ненасилствени протести, организирани от Джон Ленън и съпругата му Йоко Оно през 1969 година, японската певица и активист отново провежда нова глобална акция, насочена към мира.

Йоко Оно спира търговските реклами на най-известните дигитални екрани в света, за да сподели послание за мир с глобалната общност. Като покана към света да се обедини, Оно излъчва своята мощна, универсална мантра „IMAGINE PEACE“ всяка вечер в 20:22. “Представете си мир” от едноименната песен на Джон Ленън е послание, за което Йоко се застъпва вече десетилетия. Изглежда, че то остава актуално и днес.

Йоко Оно, снимка: туитър

Публичната арт инсталация, представена от CIRCA в сътрудничество със Serpentine, включва преводи на посланието на Йоко Оно на различни езици. Инициативата стартира на 3 март на лондонския Piccadilly Lights, както и с прожекция в мрежата CIRCA в Лос Анджелис, Милано, Мелбърн, Ню Йорк и Сеул. Посланието ще се появява на екраните всяка вечер до края на март 2022 г.

Ситопечатът, създаден от Йоко Оно, може да бъде закупен в рамките на изданието, като всички приходи ще бъдат дарени на Централния фонд за спешно реагиране на ООН. Ситопечатът е с размери 97 x 420 мм и струва £100 с вкл. ДДС.

Imagine peace в Ню Йорк

Йоко Оно е известна с проявите си, целящи постигането на световен мир. 

През 1969 година заедно Джон Ленън проведоха протест в хотел Хилтън в Амстердам и в хотел Queen Elizabeth в Монреал срещу войната във Виетнам.

Bed-ins for Peace изхожда от идеята за т.нар. „седяща среща“ – мирен протест, при който група протестиращи седят на улицата или пред конкретна институция, докато не бъдат изгонени, арестувани или техните искания не бъдат изпълнени. Мирните протести са заснети и по-късно превърнати в документален филм “Bed Peace”, предоставен безплатно в YouTube през август 2011 г. от Йоко Оно като част от нейния уебсайт „Imagine Peace“.

Относно проекта Йоко Оно казва: „Да си представим мира е нещо, което всички можем да направим, дори когато имаме различни мнения за това как да стигнем до него.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here