Home Музика и танци Йордан Камджалов дирижира „Голяма меса“ на Брукнер в София

Йордан Камджалов дирижира „Голяма меса“ на Брукнер в София

Йордан Камджалов дирижира „Голяма меса“ на Брукнер в София
Йордан Камджалов, снимка Facebook

На 29 март от 19:30 в зала „България“ Йордан Камджалов ще представи рядко изпълняваната Голяма Меса от Антон Брукнер.

Музикалното събитие събира 130 музиканти на сцената – Плевенската филхармония, Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, с диригент маестро Славил Димитров, солистите Вера Гиргинова – сопран, Виолета Радомирска – алт, Георги Султанов – тенор, Свилен Николов – бас.

Антон Брукнер композира тази меса през 1867 г. Тя е в шест части: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus и Agnus Dei. Изпълнява се навсякъде по света и са осъществени около 70 записа, между които под палката на световноизвестните диригенти Серджу Челибидаке, Колин Дейвис, Марек Яновски, Едо де Ваарт, Филип Херевеге, Даниел Баренбойм и др.

В началото на концерта Йордан Камджалов ще сподели ключови теми, формули и идеи за по-дълбоко навлизане и преживяване на творбата и цялостния музикален процес, както на емоционално, така и на интелектуално ниво. 

„За мен Брукнер, заедно с Бетовен и Бах, са най-големите звукови архитекти в историята на човечеството. В основата на цялото творчество на Брукнер стои темата за Бог, цялата му музика представя стремежа на човешката душа да се издига нагоре. Лично аз, в това време на дълбока криза, бих искал да споделя с публиката този стремеж към Голямото, към Божественото… Идеята за Възкресението е неговият път и пътят на музиката на Брукнер. Бих искал да споделя един път на Възкресение, един път на възхвала на Бога чрез неговата последна трета Голяма Меса, която достига най-покъртителни дълбочини, както и всички негови творби“, споделя Камджалов.

Йордан Камджалов

Йордан Камджалов е генерален музикален директор на Хайделбергския филхармоничен оркестър, носител на многобройни национални и международни награди. Сравняванес емблематичните имена в дирижирането Тосканини и Челибидаке.

През 2014 година НАСА и Международният център по астрономия нарекоха с името на знаменития диригент астероид 52292, открит на 10 октомври 1990 година. Със своя интерес към астрономията той свързва света на музиката с очарованието на Вселената, обяви мотивите си НАСА.

Билети за събитието на касата на зала „България“ и в мрежата на Ивентим.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here