spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 08:01:23

„Какво е да си майка“ – едно вълнуващо пътешествие из необятния свят на майчинството с Мая Дългъчева

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

В скута на най-нежния месец от годината, в който са се приютили цели два празника на жената и майката, ви предлагаме едно вълнуващо пътешествие из необятния свят на майчинството.

По него ни повежда Мая Дългъчева, която успява да се докосне до всяко кътче от детската душа и да превърне дори най-тъжното от нея в игриво слънчево зайче. Нежното ѝ перо е изпъстрило страниците на „Какво е да си майка“ с толкова топли и уютни строфи, че книгата е истински дар не само за всяко дете, но и пристан за всяка майка.

Едни от най-истинските и обични думи за мама се приютяват до великолепните илюстрации на Невена Ангелова, за да създадат една малка вселена на майчинството – необятно и красиво, нежно и ненатрапчиво, силно и всеотдайно.

 „Какво е да си майка? То е:

измисляш бляскави завои,

когато пътят се прекърши

и вземе, че внезапно свърши.“

„Да бъдеш майка, то е също,

да си и раница, и къща –

хем скитане в света безкраен,

хем най-любима детска стая.“

Мая Дългъчева остава вярна на своите креативни предизвикателства от страниците на книгите си и отново отправя важно и трогателно послание към малките си читатели, този път заедно с техните майки.

Мая Дългъчева е родена през 1967 г. в гр. Стара Загора. Завършила е педагогика в ПУ „Паисий Хилендарски“, а по-късно Монтесори-педагогика и терапия в „Internationale Akademie für Entwicklungs-Rehabilitation und pädiatrische Fortbildung“ в Мюнхен. Интересите й са в областта на алтернативните педагогически методи и методите за насърчаване на детското езиково развитие. Специализира „Литературна и медийна педагогика“ в Германия. Автор е на няколко поетични сбирки, но основна част от творчеството й е насочена към децата. Жанровете са разнообразни – приказки, стихотворения, текстове за песни, либрета, драматургия. Освен с авторските си проекти, се ангажира и в областта на приложната литература в редица издания с педагогическа насоченост. Редактор и автор на художествените текстове в поредицата издания за предучилищна възраст „Първите седем“, съосновател и редактор (до 2006 г.) на рубриката „Детски кът“ в LiterNet, която печели специалната награда на Националния литературен конкурс „Стоян Дринов“ (2004). Автор на куклени спектакли и мюзикъли, играни с успех в България и в чужбина. Голяма част от произведенията й за деца са включени в учебници и помагала за предучилищна и начална степен. Нейни творби са преведени на руски, френски, английски, немски, сръбски. Носител на отличието „Златен век“ (2006) на Министерство на културата за млад автор, Националната награда „Константин Константинов“ в категория „Автор“ (2009), Наградата на СБП за детска литература (2009), Национална награда „Петя Караколева“ (2013). През 2019 и 2020 е номинирана последователно за световната награда „Astrid Lindgren Memorial Award“.

Невена Ангелова е родена през 1974 г. в гр. Бургас. През 1993 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Илюстрация и печатна графика“. Хоноруван преподавател към катедра „Рисуване“ и член на СБХ. Автор е на графичен дизайн и илюстрации на множество печатни книги. Носител е на награда на Младежка изложба Арт-колаж, Балабанова къща, Пловдив. С ред изявите ѝ са: Изложба арт-колаж , галерия „Nest“, Женева; Участие в изложба „Графичен дизайн“, зала на ДБХ, Бургас; Изложба арт-колаж, галерия „Кавалет“, Варна; Представяне на 20 арт-колажа, Музей на графичното изкуство, гр. Яуре, Холандия; Изложба арт-колаж, зала на Дружество на бургаските художници, Бургас (съвместно с графики на Дарина Пеева); Участие в 6-то международно биенале на арт-книгата, гр. Хорн, Австрия

Книгата може да намерите тук.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Зарина Василева
Зарина Василеваhttp://www.cultureone.bg
Зарина Василева е дългогодишен журналист, отличена е с престижното отличие „Журналистика за развитие – 2020“. Завършила е „Право“ и „Журналистика и медии”. Към момента е докторант по онлайн журналистика  във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here