spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 08:01:51

Какво каза Далай Лама за войната в Украйна

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

В глобалното общество, в което живеем днес, когато някъде по света има война, тя не е война между две отделни държави, а война на цялото човечество. Фактът, че ние научаваме за войната, ни прави съпричастни с нея, въвлича ни в случването ѝ, за да станем съучастници или противници.

В такъв момент позицията на световните лидери и духовни водачи е от съществено значение. Ето защо думите на Далай Лама идват като светлинка на надежда, че някой мисли за невинните хора и се моли за тях. В своя официален сайт той написа следното:

“Бях дълбоко натъжен от конфликта в Украйна. Нашият свят е станал толкова взаимозависим, че насилственият конфликт между две държави неизбежно засяга останалия свят. Войната е остаряла – ненасилието е единственият начин. Трябва да развием чувството за единство на човечеството, като разглеждаме другите човешки същества като братя и сестри. Така ще изградим един по-мирен свят. Проблемите и разногласията се решават най-добре чрез диалог. Истинският мир се постига чрез взаимно разбиране и уважение към благополучието на другия. Не трябва да губим надежда. 20-ти век беше век на войни и кръвопролития. 21-ви век трябва да бъде век на диалог. Моля се мирът да бъде възстановен в Украйна бързо.”

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here