spot_img
6.9 C
София
събота | 03.12.2022 | 17:12:31

Какво НЕ ЗНАЕМ за студентския празник и за Джон Ленън, убит днес

"Накрая всичко ще бъде ОК. Ако не е ОК, значи не е свършило."

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Българските студенти честват днес своя празник. Още през 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото Висше учебно заведение в България да има „по-особен, собствен празник“. Години по-късно, на съвещанието си от 2 ноември, 1902 г. Академичният съвет на Висшето учебно заведение дефинира деня на просветителя Св. Климент Охридски – 25 ноември (8 декември по нов стил), за собствен празник.

За първи път студентите го празнуват през 1903 г. в салона на читалище „Славянска сказка“ в София. През 1905 г. в Правилника на Висшето учебно заведение, както тогава се казва Софийският университет „Св. Климент Охридски „, за първи път е записан текстът, че 25 ноември е патронен празник на университета.

След 1944 г. студентският празник е забранен, като е направен опит за промяна на датата със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност, но тази идея не среща успех. През 1962 г. той е официално възстановен.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите взема официално решение, че 8 декември ще е неучебен ден и празник на българските студенти.

Снимка: NewsOne

На същата дата е убит Джон Ленън – една от най-големите легенди на XX век. Вокалистът на Бийтълс е застрелян, докато се прибира от човек на име Франк Чапмън, в чийто джоб е намерен изключителния роман на Селинджър „Спасителят в ръжта“. Целият свят потъва в траур.

Какво обаче не знаем за него?

ПРОЧУТИТЕ ДЖОН-ЛЕНЪНКИ

Докато снима в черната комедия от 1967 г. „Как спечелих войната“, Джон Ленън харесва кръглите очила, които са част от облеклото му в ролята на войник. Това не са дизайнерски очила, по-скоро са практични, защото са дело на Националната здравна служба на Обединеното кралство. Ленън толкова много обича грозните „бабешки“ рамки, че ги прави част от своя уникален стил до края на живота си.

ДЖОН ЛЕНЪН ОБОЖАВА ДА ИГРАЕ МОНОПОЛИ

По време на съществуването на Бийтълс Ленън е голям играч на Monopoly. Той си носи своя сет и често играе в хотелската си стая или в самолета. Обича да се изправя, докато хвърля заровете, и е луд по имотите Boardwalk и Park Place – евтините улици от синия квартал. Него не го интересува дали ще загуби играта, стига да притежава Boardwalk и Park Place.

Снимка: Facebook

ДЖОН ЛЕНЪН ИМА ДЪЛБОКА И ТРАЙНА ЛЮБОВ КЪМ КОТКИТЕ

Въпреки че Ленън има няколко кучета, той е абсолютно луд по котките. Той има много котки през годините, като всяка от тях заема много специално място в сърцето му. Като дете той имал котка на име Елвис – кръстена на Елвис Пресли – но открил, че Елвис е женски, когато тя родила котета. Все пак името си останало. През следващите години Ленън има около дузина котки.

КАКВО ОБЩО ИМА „СПАСИТЕЛЯТ В РЪЖТА“ С УБИЙСТВОТО НА ЛЕНЪН?

По ирония на съдбата, Ленън подписва албум за човека, който ще го убие няколко часа по-късно, на 8 декември 1980 г. Ленън услужливо подписва копие от последния си албум Double Fantasy за Марк Дейвид Чапман, дава му автограф. По-късно същия ден, на връщане от звукозаписното студио, Ленън е застрелян от Чапман. На 24 август 1981 г. Марк Дейвид Чапман е осъден на доживотен затвор без право на замяна през първите 20 години. След като застрелва Ленън на 8 декември 1980 г. Чапман остава на мястото на престъплението, сяда на близка пейка и започва да чете книгата „Спасителят в ръжта“. По-късно пред разследващите той разказва, че именно тази книга го вдъхновила за престъплението.

Ленън часове преди смъртта си, снимка Facebook

ПОСЛЕДНАТА СНИМКА НА ЛЕНЪН Е НА ПОЛ ГОРЕШ

Жълтата преса винаги е била отвратителна. След смъртта на Джон Ленън фотограф се промъква в моргата и прави снимка на тялото на Ленън, преди то да бъде кремирано в деня след убийството му.

НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ТОЧНО КЪДЕ Е РАЗПРЪСНАТА ПРАХТА НА ДЖОН

Йоко Оно никога не разкрива къде точно се намира праха му или какво се е случило с нея, макар да се твърди, че тя я е разпръснала в Сентрал Парк в Ню Йорк, близо до апаратамента им.

Целият свят е в траур, 8.12.1980, снимка Facebook

ЛЕНЪН Е ВИЖДАЛ НЛО

Джон твърди, че е виждал НЛО през 70-те години. Въпреки че е известен главно като спиритуалист, Джон е огромен НЛО маниак. Дотолкова, че дори лошото му зрение не може да му попречи да наблюдава постоянно небето. През 1974 г. Ленън казва, че е видял НЛО от балкона на апартамента на тогавашната си приятелка.

ЛЕНЪН Е ХОРИСТ И СКАУТ

Да, Джон Ленън, великият рокендрол бунтар и иконоборец, започва певческата си кариера като момче в хора в църквата „Свети Петър“ и е член на 3-ти отряд на скаутите на Алертън.

ЛЕНЪН ДЪЛГО НЕ МОЖЕ ДА КАРА КОЛА

Той е последният Бийтъл, който се научава да шофира: Джон получава шофьорската си книжка на 24-годишна възраст (на 15 февруари, 1965 г.). Това закъснение не е случайно – той е ужасен шофьор. Най-накрая Ленън се отказва от шофирането, след като през 1969 г. катастрофира със своя Aston-Martin по време на пътуване до Шотландия със съпругата си Йоко Оно, сина си Джулиан и Киоко, дъщерята на Оно. Ленън има 17 шева след инцидента. Двамата с Йоко монтират разбитата кола на стълб в дома си в Англия. След този инцидент той винаги използва шофьор.

Снимка Facebook

МРАЗИ ГЛАСА СИ

Ленън мрази собствения си глас. Невероятно е, че един от най-великите певци в историята на рок музиката Джон Ленън мрази собствения си глас и обича да записва по два пъти песните си. Той често моли продуцента на Бийтълс Джордж Мартин да прикрие звука на гласа му: „Не можеш ли да го задушиш с доматен кетчуп или нещо подобно?“

Снимка: Facebook

НИЕ СМЕ ПО-ПОПУЛЯРНИ ОТ ИСУС

На 4 март, 1966 г. Джон Ленън изрича тези думи и това води до протести, на които вярващи християни горят негови фотографии и записи на Бийтълс. Когато журналистката Морийн Клийв влиза в дома му в Уейбридж, открива разпятие в реален размер, костюм на горила, средновековна броня, добре организирана библиотека с книги на Алфред Тенисън, Джонатан Суифт, Оскар Уайлд, Джордж Оруел, Олдъс Хъксли. И „Великденският заговор“ на Хю Шонфийлд.

В статията на Клийв, публикувана по-късно в „Лондон ивнинг стандарт“, пише, че музикантът „чете много за религия“ и го цитира:

„Християнството ще си отиде. Ще избледнее и ще се свие. Не е нужно да споря за това; аз съм прав и това ще стане ясно. Днес ние сме по-популярни от Иисус; не знам кое ще изчезне първо – рокендролът или християнството. Иисус е бил напълно прав, но учениците Му са глупави и обикновени. Те обръщат нещата, което за мен съсипва всичко.“

След публикуването на статията няколко радиостанции (предимно в Южните щати на Америка) незабавно забраняват пускането на всички записи на Бийтълс. (Едно невероятно и забавно съвпадение: докато един радио водещ категорично призовава за забрана на всички записи на Бийтълс, същата вечер радио антената на станцията е ударена от мълния!)

Снимка: Facebook
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Искра Ангелова
Искра Ангелова
Искра Ангелова е българска журналистка, актриса, преводачка, продуцентка и писателка. Тя завършва с отличие 22-ра гимназия в София и печели Националната олимпиада по литература, с което е приета в специалност Българска филология в СУ „Климент Охридски“. Междувременно я приемат и в специалността Актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ в класовете на проф. Димитрина Гюрова и Пламен Марков, и на Леон Даниел, Ивайло Христов и Меглена Караламбова, както и в специалността Театрознание. Искра завършва едновременно актьорско майсторство и българска филология. Две години е на щат в Сатиричния театър, играе в няколко представления там, както и в театър „Сълза и смях“, води различни детски и младежки рубрики в БНТ и участва във филми на Студио „Екран“, както и в рубриката „Телевизионен театър“. Прави първите си интервюта като журналист за сп. „Театър“. През пролетта на 1996 г. тя спечелва стипендията Фулбрайт на американското правителство и през 1997 г. заминава, за да учи телевизионна и радио журналистика в университета „Емерсън“ в Бостън, САЩ. Докато следва, Искра се явява на кастинги и играе Нина Заречная в „Portal Theatre“ в Бостън, както и снима в няколко филма. След като завършва магистратурата си и стажува като репортер в местните канали на NBC и ABC News в Бостън, тя се явява на интервю за втори продуцент на сутрешния блок на CBS в Ню Йорк и го печели. Там Искра отразява войната в Косово, прави репортажи за престрелките в училищата, ураганите и др. горещи новини, подготвя интервютата с актьори като Дъстин Хофман, Глен Клоуз и Хю Грант, режисьори като Мартин Скорсезе и музиканти като Уинтън Марсалис и Марая Кери, но големият ѝ пробив е интервюто с беглец от ФБР, по което известното публицистично предаване „60 минути“ на телевизията прави цял епизод. Поради регламента на Фулбрайт, Искра трябва да се върне в България. Тя се явява на интервю още във Fox News в Ню Йорк и така става един от създателите на сутрешния блок на bTV “Тази сутрин“ в България, където е водещ. Между 2002-2005 г. Искра е главен редактор и водещ на сутрешния уикенд блок по Нова телевизия „У нас“. От 2005 до 2019 г. тя е главен редактор, сценарист и водещ на културното токшоу по БНТ „Нощни птици“, където е канила най-изявените, интересни и свободомислещи хора на изкуството у нас, както и световни звезди от ранга на Вим Вендерс, Джон Лоутън, Серджо Кастелито, Маргарет Мацантини, Джон Савидж, Лоренцо Ламас и др. През 2019 г. предаването е спряно с неясни мотиви. Междувременно Искра е автор на няколко документални филма за писателките Лаура Ескивел, Елиф Шафак и Юлия Кръстева, като вторият ѝ филм за Кръстева „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ открива фестивала „Master of Art“ през 2017 г. и е показан в рамките на LIDF – London International Film Festival – в Лондон и Париж. Тя е съосновател на „Общество Айн Ранд“ в България, както и редактор на „Атлас изправи рамене“ на авторката. През последните 2 години Искра работи над онлайн интерактивна енциклопедия „Мамапедия“, която става сайт на годината за 2020 г. според публиката на bgweb.bg. Искра Ангелова е горд носител на наградата на Съюза на българските журналисти за специален принос за 2019 г. Искра е била преподавател по сценична реч на два класа в НАТФИЗ, а през последните години превежда няколко книги и пиеси, в които и играе, като „По-близо“ и „Красиви тела“. Те имат дълъг живот на българска сцена, второто наскоро постигна рекордните 14 години на пълни салони. Откакто е в България, тя снима в няколко американски филмови продукции и играе на сцените на Народен театър „Иван Вазов“, Театър „Българска Армия“, Варненски театър, „Сълза и смях“, Младежки театър „Николай Бинев“, Модерен театър, галерия „Етюд“ и др. Тя става сред най-четените автори на сайта Offnews, а статията ѝ за сп. „Артизанин“ от 2019 г. „Краят на елитите“ има над 500 000 прочитания. През 2020/21 г. тя организира и представя поредица музикално-литературни четения, посветени на големите български поети Лилиев, Явров и Багряна със свои приятели – именити артисти и музиканти.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here