spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 07:01:48

Клара Ферер – балерината, която избра България пред Испания + интервю

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Клара Ферер е родена в Барселона. Учила е в Кралския балет на Фландрия – Белгия, Каталонския танцов център и Института по изкуства в Барселона. Танцувала е в постановка на Националния кубински балет в Барселона, а от 2020 година е част от балета на Държавна опера Стара Загора. Миналата година (само на 21 г.) дебютира в ролята на Китри в балета „Дон Кихот“ на сцената на Античен форум „Августа Траяна“. С невинното си излъчване и изящните си движения тя вече е истинска прима. Но какво я води в България и по-важното – какво я задържа тук?

КлараКлара Ферер, снимка: Държавна опера Стара Загора

И.П. Здравейте! Изключително ми е приятно да поговорим за едно от любимите ми изкуства – балета. Какво ви доведе в България?

Клара Ферер: Това, което ме доведе до България, беше танцът. Поканиха ме да танцувам по повод обявяването на Пловдив за културната столица на Европа, директор на проекта беше Деница Атанасова. Проектът включваше различни артисти: скулптор от България, художник от Италия и танцьор от Испания.

И. П. Какво е усещането да танцувате с международна балетна група като балетът на Операта на Стара Загора? В него танцуват балетисти от различни краища на света.

Клара Ферер: Много съм щастлива и имам късмет, че съм част от балетната трупа на Държавна опера Стара Загора, както казвате, тя наистина е международна и всички сме голямо семейство. Това, което също много харесвам, е разнообразният ни репертоар – играем големите балети – „Дон Кихот“ (по хореография на Аршак Галумян), „Спящата красавица“, „Лебедово езеро“, но също така изпълняваме неокласически/съвременни спектакли като „Сънят на Пилат“ (хореография на Василий Медведев и Станислав Фечо) и „Съвършената картина“ (хореография на Калоян Бояджиев). Притежаването на тази гъвкавост ми дава възможност да се усъвършенствам и развивам още повече като танцьор. Освен това ми бяха дадени невероятни възможности да танцувам много важни роли – дебютирах като Китри и като Фея на люляка благодарение на нашия артистичен ръководител Силвия Томова, която винаги е вярвала в мен и заради всичко това съм толкова благодарна, че съм част от Държавна опера Стара Загора.

КлаКлара Ферер, снимка: Държавна опера Стара Загора

И.П. Какви разлики забелязвате в процеса на работа тук в България и в родината ви Испания?

Клара Ферер: Бих казала, че процесът на работа в балета не е толкова различен в различните части на света. Балетът има своя структура и навсякъде се преподава почти по един и същи начин, с изключение на различните техники. Израснах с техниката на Кралската танцова академия, по-късно се запознах с руската техника (когато отидох да уча в Кралското балетно училище на Фландрия), след това, когато попаднах в Консерваторията в Барселона (институт Del Teatre), се запознах с кубинската и френската техники и сега, когато работя в България, отново танцувам по руската техника. Имам голям късмет, че съм опознала всички тези техники и методи на работа, защото сега имам свой собствен стил на танцуване. Всяка техника дава различни начини на движение и изразяване, това е, което най-много обичам в балета.

И. П. Какво е голямото предизвикателство да си балерина в днешно време?

Клара Ферер: Мисля, че най-голямото предизвикателство да си балерина в днешно време е да бъдеш истинското си аз, под това имам предвид артистичността, която те кара да танцуваш и да се наслаждаваш, да покажеш на публиката всяка емоция и да я пренесеш в историята, която представяш. Имаше и има толкова много невероятни балетни звезди като Силви Гилем, Алесандра Фери, Баришников, Нуреев, за да назовем само няколко – всички те бяха артисти, които помним с емоцията, която излъчваха от сцената, никой не можеше да откъсне очи от тях.

КлаКлара Ферер, снимка: Държавна опера Стара Загора

И. П. Усещате ли България като свой дом?

Клара Ферер: Чувствам се у дома си в България, толкова е красиво и толкова зелено. Любима ми е природата, а България има най-невероятните пейзажи и планини. Тук е и моят приятел и неговото красиво семейство, които ме карат да се чувствам като у дома си. Освен това българската храна е най-добрата, продуктите ви са толкова богати. Любима ми е шопската салата.

И. П. На какво ви учи балетът?

Клара Ферер: Балетът учи най-много на дисциплина, не само в залата или на сцената, но и във всичко, което правиш в живота. Балетът те учи да обичаш, а това е толкова трудно, красиво е, това е предизвикателство, което те учи на търпение. Понякога е болезнено, но болката е част от балета.

И. П. Откривате голямата си любов в България. Той е художник като баща ви. Смятате ли, че това е съдба и изобразителното изкуство вдъхновява ли ви да създавате свои собствени хореографии?

Клара Ферер: Определено съдбата ни събра заедно, толкова е невероятно да споделяме изкуството си заедно, много израстваме по този начин. Помагаме си много, когато става въпрос за успех в кариерата. Той е невероятен скулптор, който ме вдъхновява много в живота ми на балерина, защото намирам скулптурата за много близка до оживяването на движенията. Все още не съм създала нито едно танцово произведение сама, но определено мисля, че в бъдеще ще го направя.

Клара Ферер, снимка: Държавна опера Стара Загора

И. П. Едни от най-големите балетисти в света дебютираха на Международния балетен конкурс във Варна – Михаил Баришников, Владимир Василиев, Силви Гилем, Патрик Дюпон и др. Мечтала ли сте някога да участвате в конкурса?

Клара Ферер: Да, винаги съм мечтала да участвам във Варненския балетен конкурс, това е един от най-добрите и най-старите танцови конкурси в света. За съжаление, така и не ми остана време да участвам, но участвах в някои много добри и известни конкурси като: Youth American Grand Prix (YAGP), Roseta Mauri Competition (Испания) и Castellon Competition (Испания), чрез които израснах много като балерина и ми дадоха невероятни възможности, без тях нямаше да съм там, където съм днес.

И. П. Тук сте от началото на пандемията, затворена и далеч от семейството си. Как преживяхте тези тежки времена сама в чуждата страна?

Клара Ферер: Пандемията всъщност ми даде време да работя върху себе си. Бях с приятеля си, което улесняваше всичко и тренирах всеки ден, търсейки най-добрите упражнения за тялото си. За щастие имам балетен килим и станка вкъщи, която приятелят ми направи за мен, така че мога да си правя всеки ден балетен клас и да използвам палците си. Така открих себе си още повече в тези месеци, докато бях затворена у дома.

Клара Ферер, снимка: Държавна опера Стара Загора

И. П. Мечтата ви да играете Китри стана реалност миналата година. За какво мечтаете сега?

Клара Ферер: Определено Китри винаги ще бъде първата ми и една от любимите ми главни роли, беше невероятно преживяване да я изиграя, сбъдната мечта и разбира се, надявам се да я танцувам отново. Следващото, за което си мечтая, е да бъда в ролята на Жизел, мисля, че е толкова красива и нежна, а историята е толкова тъжна, но и толкова завладяваща. Но всичко с времето си, ще се радвам да изиграя всяка роля, която ми се дава.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Ирен Петрова
Ирен Петроваhttp://www.cultureone.bg
Ирен Петрова е българска журналистка, поетеса и писателка. Завършила е СУ „Св. Климент Охридски” със специалности Онлайн журналистика и медии, Социална педагогика и Авторски театър. Като част от трупата на Театър-лаборатория „Алма Алтер” участва в няколко международни театрални фестивала – в Тунис, Мароко, Иран и Русия. През 2017 г. печели специално отличие за публицистика от фондация „Васа Ганчева” за сериозното ѝ отношение към проблемите на културата и театралната критика, художествената проза и поезията. Автор е на книгите „Процеп към Париж” и „Скъпа Лилит”. Нейни стихотворения са превеждани на английски, френски, италиански, гръцки и турски език. По време на пандемията създава поредицата онлайн четения на поезия (10-минути поезия), в които представя български и чуждестранни поети.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here