spot_img
-0.8 C
София
неделя | 29.01.2023 | 07:01:43

Кои музеи в София може да посетите днес

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

И тази година в празничния 3 март много музеи са подготвили за посетителите си интересни инициативи, а някои от тях и безплатен вход.

Ето най-интересните от предложенията за днес:

Националният исторически музей (НИМ) ще работи с удължено работно време. Специално за най-малките посетители в НИМ, Музейният образователен център организира тематични ателиета “Изработка на знамена” и “Печати”.

Националният политехнически музей (НПТМ), освен традиционните експозиции, представя и гостуващата украинската образователно-художествена изложба “Науката е ТЯ!”. В знак на съпричастност НПТМ е организирал кампания за набиране на дарения за пострадалите хора от военните действия в Украйна. От музея се обръщат с молба към всички, които ще ги посетят, да донесат със себе си хигиенни материали, памперси, детски храни и хранителни продукти (захар, брашно, ориз, макарони, спагети, олио, консерви и др.).

Националният природонаучен музей при БАН (НПМ-БАН) предоставя свободен достъп до своята експозиция на всички украински граждани. Поканата се отнася за централата в София, която се намира на бул. Цар Освободител 1 и е с работно време всеки ден от 10:00 до 18:00 часа. Освен това свободен достъп на украинци е предоставен и до другата експозиция –  Палеонтологичния музей “Димитър Ковачев” в Асеновград. Той се намира в квартал “Баделема”, ул. 212 и е с работно време от вторник до петък, между 9:00 и 17:00 ч. В събота работи от 9:00 до 16:00 ч.

Националният археологически музей ще работи със стандартното си приемно време от 10:00 до 17:00 ч., съобщава БТА.

С безплатен вход за празника са Регионалният исторически музей и Националният музей “Земята и хората”, както и: Парк-музей „Врана“, Софийската градска художествена галерия и филиалите й – галерия-музей „Дечко „Узунов” и галерия „Васка Емануилова”, Комплекс Антична Сердика, Археологическото ниво на храм „Света София“, Археологически парк Западна порта на Сердика, Гробница на княз Александър I, Експозиция за национални помирение, Триъгълна кула на Сердика, както и Зоологическа градина София.

Националният военноисторически музей обяви преди дни, че няма да работи за Трети март в знак на солидарност към несправедливо страдащите от диктаторския режим на Владимир Путин.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Зарина Василева
Зарина Василеваhttp://www.cultureone.bg
Зарина Василева е дългогодишен журналист, отличена е с престижното отличие „Журналистика за развитие – 2020“. Завършила е „Право“ и „Журналистика и медии”. Към момента е докторант по онлайн журналистика  във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here