spot_img
-0.8 C
София
петък | 27.01.2023 | 03:01:00

Коленича, протягайки се за цигари и бира, пред бабиния клек-шоп

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Сайт-спесифик инсталация на Кристоф и Себастиан Мюге от 3-ти до 17-ти март в София

Първото събитие на художниците в България ще в жанра на сайт-спесифик инсталацията. С помощта на различни материали те ще пресъздадат удобен магазин, който е изоставен от години, тъй като магазинерката, измислена дама от София, е починала.

Т. нар. клек-шопове (от „клякане“) са уникални за град София и могат да бъдат намерени в мазетата на сгради. Откроими са с малкия си прозорец, който обикновено е позициониран под нивото на коленете на клиентите на тротоара. Клек-шоповете са създадени в началото на 90-те години на миналия век, когато частният бизнес бе изправен пред нуждата да се справя с високите цени на имотите и – като реакция на новите нужди и тежката реалност – просто преобразува евтините сутеренни помещения в ниско разположени магазини.

От скромната позиция на мазето, гледайки към обувките и краката на хората, собствениците на клек-магазините прегръщат, буквално, един различен поглед. Купуването на нещо в такъв магазин също е при-низяващо действие, тъй като трябва да се наведем пред продавача, за да направим поръчката си. Днес тези магазини, които са били на почти всяка улица в определен момент, бавно изчезват. Останалите ни напомнят за промяната, за различните възгледи, за оцеляването и за необходимостта да се адаптираме към новите ситуации.

Инсталацията не само е почит към едни от първите предприемчиви души след падането на комунизма преди повече от тридесет години, но в същото време е и творба за обществените промени и настоящите предизвикателства. Артистичният акт на немското дуо прави препратка към способността за намиране на радикални и иновативни решения на сложни проблеми, които могат да вдъхновят идните поколения и вероятно ще се усещат като още по-неотложни задачи във времена на изменение на климата, пандемия и други глобални проблеми.

Снимка: Фейсбук.

Себастиан Мюге (р. 1981) и Кристоф Мюге (р. 1983) са родени в Бон, Германия и живеят в Швеция. Себастиан получава магистърска степен от Umeå Academy of Fine Arts през 2011 г., а Кристоф учи в Kunstakademie Düsseldorf, където получава дипломата си през 2013 г. Заедно те са излагали в DG Kunstraum (Мюнхен, Германия), The Koppel Project Hive (Лондон, Великобритания), Kunstverein Baden (Баден, AT), Kungsbacka Konsthall (SE), Ostrale Biennale (Дрезден, DE), Croxhapox (Гент, BE), Kluckyland (Виена, AT), Galleri Rostrum (Малмьо, SE), Sinne (Хелзинки, FI) , PARTcours / ParKUNST (Брюксел, BE), Kristianstads konsthall (Kristianstad, SE), Vestfold Kunstsenter (Tønsberg, NO), Södertälje konsthall (Södertälje, SE), OK Corral (Копенхаген, DK), Супермаркет (Стокхолм, SE), Verkstad konsthall (Норрьопинг, SE), ID:I Galleri (Стокхолм, SE), DAS ESSZIMMER – пространство за изкуство+ (Бон, Германия) и Kunsthaus Rhenania (Кьолн, Германия).

Повече информация за събитието: тук.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Мария Иванова
Мария Ивановаhttp://www.cultureone.bg
Мария Даниел Иванова завършва 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, бакалавър е по „Културология“ и магистър по „Културна антропология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Придобива учителска правоспособност по психология и философските дисциплини в средните училища. Към този момент следва докторантура по „Културна антропология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, под научното ръководство на проф. Ивайло Дичев. Последните научни изследвания, по които работи, са свързани с ЛАРП, косплей и кибертворчество, в частност меметата като феномен на културата. Автор е на книгата „Ролевите игри на живо. Живот in и off game“, резултат от дипломната ѝ работа за придобиване на бакалавърска степен. Изследователските ѝ интереси са в областта на дигиталните медии, градската история, младежките култури и визуалните изкуства. Занимава се с любителска фотография и създава авторски документални филми.
Последни
- РЕКЛАМА -spot_img
Вижте още
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here